Fie că vrem să slăbim sau că dorim să adoptăm un regim alimentar sănătos, unele decizii pot deveni periculoase pentru sănătatea noastră. Iată care sunt cele patru greșeli care pot duce la grave problemă de sănătate și chiar la moarte, potrivit csid.ro.

Cu toţii ştim că alimentele sănătoase sunt, de cele mai multe ori, mai costisitoare decât cele cu valori nutriţionale mai mici. Dar asta nu ar trebui să reprezinte un obstacol în faţa unei diete echilibrate. Un studiu publicat în jurnalul The Lancet arată că unu din cinci decese la nivel global este cauzat de o dietă necorespunzătoare. Tot aici se explică faptul că în 2017 au fost raportate 11 milioane de decese din cauza stilului alimentar, care au dus la apariţia bolilor cardiovasculare, anumite tipuri de cancere şi diabet de tip 2.

Iată care sunt cele mai mari greşeli de alimentaţie care te pot ucide.

Nu consumi suficiente fructe în coajă lemnoasă

Nucile şi seminţele trebuie consumate zilnic însă, în general, ajungem să consumăm doar 12% din necesarul zilnic recomandat. Experiţii în nutriţie sugerează că ar trebui să consumăm 21 de grame într-o zi, dar media ne arată că ajungem doar la un consum de 3 grame zilnic. Fructele în coajă lemnoasă (nuci, migdale, fistic, alune etc.) sunt o sursă ideală de proteine, fibre, grăsimi sănătoase şi vitamine. În loc să mănânci alimente nesănătoase care conţin grăsimi saturate, încearcă o lingură de fructe în coajă lemnoasă.

Renunți la lapte

La nivel global, consumul de lapte este 16%, arată un nou studiu, în condiţiile în care cantitatea zilnică recomandată este de 435g. Deşi în ultimii ani s-au tot făcut dezbateri dacă este sau nu bun laptele pentru sănătate, s-a demonstrat că produsele lactate bogate în grăsimi ajută la scăderea riscului apariţiei obezităţii. În cazul copiilor, laptele ajută la absorbţia de vitamina D mult mai eficient. Mai mult, de nenumărate ori, laptele a fost asociat oaselor puternice.

Consumi puţine cereale integrale

Nici la acest capitol nu stăm bine deloc. În medie consumăm zilnic 29 de grame de cereale integrale, iar studiile sugerează că recomandat este să consumăm 125 de grame. Potenţialele beneficii ale consumului de cereale integrale sunt scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă, îmbunătăţirea sănătăţii digestive şi menţinerea greutăţii.

Consumi prea multe alimente sărate, procesate şi băuturi dulci

Nu de puţine ori am auzit despre efectele adverse care apar în urma consumului acestor alimente. De exemplu, să nu uităm că sucurile carbogazoase duc la creşterea în greutate, diabet şi apariţia cariilor dentare. Din păcate, nici sucurile dietetice nu sunt prea bune, fiind asociate riscului crescut de accident vascular cerebral, infarct, demenţă şi creştere în greutate. Cât despre sodiu, o cantitate mare produce hipertensiune arterială, accident vascular cerebral şi infarct, iar carnea procesată creşte şansa de a te confrunta cu diabetul, bolile cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer.

Sursa: csid.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: