Pielea trebuie să respire și să elimine toxinele, astfel că e dotată cu pori prin care elimina transpirația și substanțele nocive. În același timp, pielea se protejează prin intermediul porilor fiindcă aceștia formează sebumul care ne protejează tenul de dăunători externi.

În ciuda rolului lor, trebuie să recunoaștem că tenul arată mult mai bine atunci când porii sunt închiși. De regulă, persoanele care au tenul mai uleios se confruntă cel mai des cu problema porilor dilatați. Vestea bună este că, deși mărimea porilor este determinată genetic, poți minimiza aspectul acestora.

Vezi în rândurile care urmează cum:

Introdu acizi în rutina de îngrijire

Ideea de a aplica acizi te poate speria, dar află AHA și BHA sunt unele dintre cele mai bune ingrediente atunci când vine vorba despre curățarea porilor. Aceștia îmbunătățesc considerabil aspectul și textura pielii, ameliorează și previn apariția punctelor albe și negre, îndepărtează excesul de sebum din pori, eliberează porii, stimulează producția de colagen și ceramide și uniformizează culoarea pielii.

„Acizii AHA și BHA dizolvă conexiunile între celulele pielii și curată porii de la suprafață epidermei”, a spus medicul dermatolog Joshua Zeichnei, director de cercetare cosmetică și clinică la Spitalul Mount Sinai din New York, pentru publicația Marie Claire.

În timp ce ambii acizi exfoliază la nivel celular, AHA lucrează la suprafață pielii și este recomandat persoanelor cu tenul uscat. BHA penetrează în profunzime pentru a elimina celulele moarte care înfundă porii și este indicat pentru pielea uleioasă, cu tendința acneica.

Dacă te hotărăști să încerci produse care conțin aceste două ingrediente, informează-te când și cum trebuie aplicate și nu uită de aplicarea cremei cu protecție solară.

Retinoizii funcționează

Acești derivați ai vitaminei A estompează aspectul ridurilor și a punctelor negre, dar lucrează și în favoarea porilor. Poți introduce în rutină ta de îngrijire a pielii retinoizi topici, care accelerează exfolierea și împiedică celulele moarte să mai blocheze porii.

Totuși, înainte de a folosi retinoizi, îți recomandăm să te documentezi temeinic, fiindcă pe tema lor există o serie de controverse.

Aplică întotdeauna protecție solară

Dacă îmbătrânirea prematură a pielii nu te speria, aspectul porilor o poate face. Razele ultraviolete afectează acțiunea vitală a colagenului în țesuturile pielii, element primordial în menținerea elasticității și a fermității. Așadar, crema sau lotiunea solară cu factor de protecție solară, de minimum 30 iarnă și 50 vara, ajută la prevenirea problemei porilor măriți. Pe ten, ar trebui să pui 1,25 ml de crema pentru a obține protecția promisă de producător. Iar produsul trebuie să fie reaplicat, mai ales dacă intri în contact cu apa.

Distribuie articolul: