Anxietatea te vizitează des și ai impresia că doar tu ai anumite gânduri tulburătoare? S-ar putea să fii surprinsă. „Anxietate” este un cuvânt tot mai des întâlnit în societatea noastră. Fiecare dintre noi a trăit un episod anxios măcar odată în viață. Totuși, unele persoane se confruntă cu simptome frecvente, chiar zilnice.

Dacă și tu suferi din cauza anxietății și crezi că ești singură care are gânduri ce nu ii dau pace, îți spunem ceva ce s-ar putea să te liniștească. Sau măcar să te facă să nu te mai simți singură. Aceste gânduri intruzive și frustrante nu sunt doar ale tale.

1. E frustrant că mi se întâmplă asta de fiecare dată când fac ceva anume

Pentru cele mai multe persoane, anxietatea apare în contexte specifice. Poate că te simți anxioasă de fiecare dată când urmează să vorbești într-o ședința la birou sau atunci când te pregătești să ieși cu un grup mai numeros de oameni. Poate că agitația interioară este declanșată de un cuvânt, de o persoană sau de un loc anume.

Indiferent de caz, cu siguranță ți-ai spus, de sute de ori, „nu din nou!”. Este un gând des întâlnit în rândul tuturor persoanelor cu anxietate recurentă.

Este frustrant să pățeșți mereu același lucru și să nu te poți relaxa nicicând, chiar dacă ți-ai dori acest lucru din tot sufletul. Respiră și relaxează-ti corpul, la un moment dat vei reuși să domolesti declansatorii și să îți controlezi starea mai ușor!

2. De ce nu îmi e mai ușor, deși lucrez la asta de ceva timp?

Multe persoane își gestionează în mod activ anxietatea, prin tehnici învățate pe cont propriu sau prin exerciții ghidate de un psihoterapeut. Deși încerci să îți atenuezi stările anxioase și să lucrezi cu ele, este posibil că, în unele situații, nimic să nu funcționeze. În acele cazuri, pot apărea atacurile de panică sau simptomele accentuate ale anxietății. Printre acestea se numără pulsul ridicat, transpirația, senzația că nu poți respiră și ceață mentală.

Când se întâmplă acest lucru, probabil te întrebi de ce nu îți este tot timpul mai ușor, chiar dacă muncești în mod activ să îți îmbunătățești starea. Nu ești singură care gândește așa. Chiar dacă devine frustrant uneori, este important să fii perseverență. Rezultatele vor apărea, în timp.

3. Simt că persoanele din jur s-au săturat de comportamentul meu

Iată unul dintre cele mai dureroase gânduri ale unei persoane cu anxietate. Deseori, poți avea impresia că prietenii, rudele și partenerul de viață „s-au săturat” de ține și de felul în care te comporți. Oricând de urat ar sună acest lucru, este un gând real. Trăiești cu senzația că anxietatea ta te împiedică să comunici eficient, să îți exprimi gândurile și nevoile și chiar să te conectezi real cu oamenii la care ții.

Când aceste gânduri îți vin în minte, încearcă să îți amintești că cei dragi te acceptă și te apreciază exact așa cum ești, pentru ceea ce ești, separat de anxietatea ta.

Iar dacă nu ai anxietate, dar te întrebi ce gândește o persoană anxioasă, răspunsurile de mai sus te pot ajută să înțelegi mai bine și să îți susții prietenii aflați în această situație.

Sursa: andreearaicu.ro