Imaginează-ți că suntem în anul 2040. Copilul tău care acum merge la grădiniță sau abia s-a născut este adult și își caută drumul în viață. Trebuie să decidă ce job își dorește și cum se vede în viitorii lui ani, muncind și aducând folos societății, iar lui plăcere de la ceea ce face. Își caută domeniul în care să se regăsească, să se simtă împlinit, să se bucure de rezultate. Iată că pentru acestea e nevoie de câteva abilități practice pe care neapărat să le aibă.

Deci, iată care sunt, conform site-ului Femeiaștie.ro, abilitățile copilului din secolul XXI pe care orice copil ar trebui să le aibă și orice părinte al zilelor noastre să le educe astăzi:

Leadership-ul

Este leadership-ul o abilitate? Da, cu siguranță este. Și este una a viitorului. Copilul care deprinde abilități de leadership – socializare, colaborare, gândire analitică, gândire creativă – este adultul care își va putea atinge țelurile. Nu trebuie, în mod obligatoriu, să își dezvolte propria să afacere, însă va deține toate instrumentele necesare pentru a face acest lucru, iar dacă nu, pentru a se adapta oricărei situații și a se integra în proiectele care îl reprezintă, ducându-le la capăt cu brio.

Ca părinte, nu este deloc dificil să observi spiritul de leader la copilul tău: copiii au personalitate, au tendința de a-și impune punctul de vedere, de a face ceea ce doresc, de a dedică timp activităților care îi bucură, precum și de a le refuză pe acelea care nu-i aduc entuziasm. De ce acest spirit nu este întreținut? Din varii motive: nevoie de control asupra copilului, teamă părintelui că nu este tocmai o atitudine corectă. Însă susținut în mod sănătos și echilibrat, spiritul de leader înseamnă o abilitate excelentă, pentru care copilul tău îți va mulțumi mai târziu.

Gândirea creativă – ce e gândirea creativă?

Gândirea creativă, concept utilizat și sub numele de gândire ouț-of-the-box este un tip de gândire foarte des întâlnit în afaceri și arte – și se referă la a face lucrurile diferit, a gândi diferit, la a caută acele căi nebătătorite. Suntem tentați să căutăm variantă cea mai ușoară, să stăm în zonă de confort, însă rareori realizăm că acest lucru nu poate duce la evoluție.

Ideile deja existe sunt ale altora, căile încercate de ei nu neamna obligatoriu că ne vor duce și pe noi către aceleași rezultate, iar încadrarea în alegerile colective nu ne garantează nici ea reușită. Este adevărat, nu inventăm noi roată, însă gândirea creativă ne ajută să o reinventăm! Doar pentru că X a reușit, urmând un anumit pattern – asta nu înseamnă că acela este universal valabil. Așadar, aici intervine gândirea creativă.

Gândirea creativă îi permite copilului să nu rămână blocat în eșec, în erorile de care s-a lovit în încercările sale, dar mai ales, gândirea creativă îi oferă oportunități infinite. Copilul are nevoie să încerce permanent lucruri noi, să fie pus în față unor probleme similare, dar cerându-i-se să le găsească mereu alte rezolvări. Acest lucru îl va determină să înțeleagă cum poate lucra cu creierul său, cum îl poate modela și cum se poate bază pe plasticitatea acestuia.

Din viitorul de succes al copilului face parte gândirea creativă. Această îl va ajuta să găsească soluții… acolo unde toți ceilalți se luptă cu problemă. Iar această îi va dezvoltă copilului încă o abilitate esențială pentru viitor: inteligență emoțională.

Inteligență emoțională

Inteligență emoțională presupune cunoaștere de sine, cunoașterea emoțiilor, gestionarea lor, folosirea lor în maniera constructivă. Un copil care își dezvoltă gândirea creativă este provocat să își dezvolte inteligența emoțională: să își pună întrebări legate de ceea ce simte, să înțeleagă ce îi cauzează tristețe, ce îi aduce bucurie, cum ar putea să le gestioneze, să le dozeze în momentele cheie ale vieții. Inteligență emoțională trasează linia între aceia care reușesc, pentru că nu se lasă copleșiți de emoții, ci le folosesc constructiv, în favoarea lor, și aceia care oferă emoțiilor control total… și pierd.

Auzim frecvent „nu e bine să ai emoții”. Ba da, este chiar esențial. Pe bază lor construim tot ce e mai frumos. Însă este nevoie să învățăm să lucrăm cu ele, să le acceptăm, să nu le permitem să ne doboare, ci să ne ridice. Iată de ce inteligență emoțională este o abilitate a viitorului. Trebuie să știi să folosești calculatorul, însă trebuie, la fel de bine, să știi să știi să îți folosești emoțiile.

Potrivit lui Daniel Goleman, autorul celei mai inovatoare și revoluționare cărți despre inteligență emoțională a propus două mari idei, legate de această:

  • inteligență emoțională (EQ) însumează circa 67% din abilitățile și competențele necesare pentru că un lider să obțină performanță superioară.
  • aceste abilități și competențe contează de 2 ori mai mult decât expertiză tehnică (pe subiectul meseriei) și IQ-ul.

Iată cum suntem direct responsabili pentru succesul copiilor noștri, la vârstă adultă. Succes profesional fără inteligență emoțională? Nu prea: secolul XXI le aduce împreună, iar practică o dovedește. Inteligență emoțională face diferență între eșec și succes. Să recunoaștem, emoțiile noastre ne împiedică să ne îndeplinim visurile, adesea. Viitorul este unul care oferă și cere spirit antreprenorial. În antreprenoriat, inteligență emoțională este bază.Pentru că această înseamnă: creativitate, gândire critică, comunicare clară, concisă, colaborare, adaptabilitate, gestionarea emoțiilor, încredere în forțele proprii.

Sursa: femeiaștie.ro; Foto: HelpGuide.org