Persoana care nu consumă și nu folosește produse de origine animală trăiește mai mult, are o condiție fizică mult mai bună decât cei care consumă carne, slăbește ușor, este mai protejată de cancer, are tensiunea arterială sub control, este protejată de diabet...Acestea sunt doar câteva din cele 20 de motive, pe care le vom dezvălui în cele ce urmează.

Veganii au o condiție fizică mai bună. Mulți atleți, printre care jucătorii de tenis și halterofilii urmează o dietă vegană pentru a-și îmbunătăți performanțele. Fostul Mr. Universe insistă că veganismul îi aduce mai multă energie, mai puțină durere și îl asigură cu o sănătate de fier. În cartea sa, „Ghidul unui idiot spre nutriția bazată pe plante”, Julieanna Hever notează că atleții care urmează o dietă bazată pe plante se recuperează mai repede și au antrenamente mai intense.

Dieta vegană protejează de osteoporoză, condiție când oasele devin fragile. Osteoporoza afectează în principal oamenii trecuți de 50 de ani. La nivel mondial, 75 milioane de persoane sunt afectate, iar 8,9 milioane capătă fracturi anual.  Mulți cred că sporirea consumului de lactate va crește nivelul de calciu și va face oasele mai puternice, dar nu este corect. De fapt, osteoporoza apare mai frecvent în țările dezvoltate, cu acces liber la lactate. Proteina de origine animală face calciul să se desprindă de oase, deoarece conține aminoacizi cu un conținut ridicat de sulf. Corpul transformă acești aminoacizi în sulfat, care acidulează sângele, iar în procesul de neutralizare a acestui acid, oasele se dizolvă în fluxul de sânge. Deoarece carnea și ouă conțin de două, ba chiar de 5 ori mai mulți aminoacizi decât bucatele făcute din plante, efectul lor asupra densității oaselor este destul de mare. În loc să întărească osul, proteina de origine animală poate cauza fracturi. Potrivit unui raport din 1994 realizat de American Journal of Clinical Nutrition, atunci când proteina de origine animală a fost exclusă din dietă, pierderile de calciu s-au redus de două ori. Absorbția calciului din lapte este de 32 procente. Din kale, varza de Bruxelles procentul este de aproape 50 .

Regimul alimentar vegan promovează slăbitul. Obezitatea este o problemă globală și s-a dublat din 1980 încoace. O dietă vegetariană conține puține grăsimi

Dieta vegană apără de cancer.  În 2016, UK Cancer Society a anunțat niște date potrivit cărora numărul cazurilor de cancer cauzat de excesul de greutate a crescut cu 45 la sută în ultimii 20 de ani. Un studiu european la care au fost supuși 500 mii de bărbați și femei din 10 țări arată că în cazul vegetarienilor riscul de a fi afectat de cancer este mult mai mic. Veganismul reduce riscul cancerului la sân. Totul are legătură cu hormonul IGF-1, care face celulele de cancer să crească în corp mai rapid.  Produsele de origine animală crește nivelul acestui hormon în corp, iar cele din plante îl scade.

Dieta vegană menține tensiunea arterială la un nivel acceptabil. Studiile efectuate încă în 1920 arată că vegetarienii au tensiune arterială mai scăzută decât cei ce consumă carne.

Veganismul apără de diabet. Federația Internațională a Diabetului a estimat în 2015 că în șapte țări mai mult de 10 milioane de oameni sufereau de diabet: China, India, SUA, Brazilia, Rusia, Mexic și Indonezia. E demult acceptat că dieta vegetariană poate îmbunătăți esențial nivelul de zahăr. Asta deoarece un asemenea regim alimentar este asociat de cele mai multe ori cu o greutate normală a corpului.  O dietă vegană cu grăsimi reduse ameliorează nivelul de glicemie și lipide.

Dieta vegană asigură un nivel de colesterol acceptabil. 

Dieta vegană tratează artrita. Dieta vegană este bogată în antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și reduce simptomele de durere. Regimul alimentar bazat pe grăsimi și fibre polisaturate contribuie la ameliorarea sănătății.

Veganii au un indicator al masei corporale mai bun. Este important acest aspect dacă vrei o viață sănătoasă și lungă. Dacă indicatorul este înalt există un mare risc să dezvolți diverse boli periculoase: maladii cardiace, atacuri cerebrale, cancer.

Așadar, veganii sunt protejați de bolile inimii. 17.3 milioane de oameni au murit în 2015 din cauza bolilor cardiace. Acest număr va depăși 23 milioane până în 2030. Mâncarea cu multe grăsimi duce la creșterea în greutate și a colesterolului.

Veganii au mai puține dureri de cap. Migrenele sunt deseori rezultatul alimentației noastre.  Cei care suferă de dureri de cap frecvente sunt sfătuiți să ocolească ciocolata, cașcavalul și alcoolul.

Veganii au o alimentație mai bogată în nutrienți. Regimul alimentar vegan conține foarte multe fructe și legume proaspete, nuci și boboase, cu beneficii nutritive colosale. Carbohidrații oferă energie, fibrele previn cancerul la colon, magneziul e un ajutor la absorbția calciului, potasiul stimulează rinichii și detoxifiază. Vitamina C întărește imunitatea, vitamina E e un ajutor pentru inimă, piele, ochi și creier.

Veganii sunt mai fericiți și mai puțin stresați. Dieta vegană reduce stresul și anxietatea. Regimul alimentar vegetal are un impact pozitiv asupra dispoziției.

Dieta vegană creează un echilibru hormonal. Produsele bogate în grăsimi ridică nivelul estrogenului în sânge. Nivelul înalt de estrogen poate cauza chiar și cancer.

Dieta vegană previne atacul cerebral. Colesterolul și grăsimile saturate prezente în produsele animale pot bloca arterele, respectiv suplinirea creierului cu sânge.

Dieta vegană te ține departe de alergii și astm. Fructele întăresc imunitate. În plus, s-a demonstrat că astmul e suportat mai ușor de către persoanele care nu au exces de greutate.

Veganii au o piele frumoasă. Nenumăratele studii au arătat că oamenii care optează pentru legume și fructe nu au deloc sau foarte puțină acnee.

Veganii au unghii mai sănătoase. Pentru unghii sănătoase se cere vitamina C Dieta vegană o include din plin, căci se găsește în citrice, ardei și broccoli. Și vitamina A joacă un rol important, pe care o găsim în castraveți și caise.

Veganii au un miros mai plăcut. Prin transpirație se elimină toxinele din corpul nostru. Prin urmare, ceea ce mâncăm noi afectează direct mirosul pe care îl elimină corpul nostru.

Veganii trăiesc mai mult. Un studiu realizat de Oxford Martin School demonstrează că trecerea la un regim alimentar bazat pe legume va permite salvarea a peste 8 milioane de vieți până în 2050 și emisia de gaze cu efect de seră poate fi redusă până la 70 %. Cercetătorii au modelat patru scenarii bazate pe diferite tipuri de alimentație: unul identic cu cel de astăzi, altul prin care se reduce consumul de carne roșie, zahăr și produse boogate în calorii. Al treilea scenariu e bazat pe regimul vegan, iar al patrulea pe cel vegetarian. Dieta vegetariană reduce decesele cu 7,3 milioane. Dieta vegană aduce beneficii oamenilor, dar și planetei.

 

Distribuie articolul: