Margaret Thatcher s-a născut într-o familie săracă. Tatăl ei era proprietarul unei băcănii, iar mama era o simplă croitoreasă. Cu toate acestea, Margaret a devenit prima femeie prim-ministru a Marii Britanii și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv. Ea este una din cele mai importante figuri din istoria contemporană a Regatului Unit, aflându-se la același nivel cu legendarul Winston Churchill.

Și acest lucru se întâmpla în Marea Britanie, care pe atunci era o țară conservatoare în ceea ce privește rolul femeii în societate. De altfel, deși a fost supranumită „Doamna de fier”, Margaret Thatcher a reușit să combine viața politică cu viața de familie, fiind mamă a doi copii.

Margaret a fost primul politician britanic care a beneficiat de 3 mandate de prim-ministru și prima femeie premier din întreaga istorie a Europei.

Hai să vedem câteva replici date de Margaret Thatcher, care au rămas în istorie.

1. „Bogăția unei țări nu se bazează numai pe resurse naturale. Un stat poate deveni bogat chiar și în absența lor. Cea mai importantă resursă a unei țări este omul. Tot ce trebuie să facă statul este să creeze condiții pentru ca oamenii să-și demonstreze talentele.”

2. „Nu asculta ce spune lumea. Dacă cei care mă critică m-ar vedea mergând pe valurile Tamisei, ar zice că merg pe apă doar pentru că nu știu să înot.”,

3. „Unii spun că sunt nerăbdătoare și că nu țin cont de părerile altora. Păi bine, vreau să-i contrazic. Sunt extraordinar de răbdătoare, cu condiţia ca într-un final, lucrurile să iasă tot cum vreau eu.”

4. „O fi cocoşul cel ce cântă, dar găina este cea care face ouăle.”

5. „Dacă vrei ca un lucru să fie spus, cere-i unui bărbat şi-l va spune; dacă vrei ca lucrul să fie făcut, cere-i unei femei şi lucrul va fi făcut.”

6. „Să îţi deschizi inima tuturor nu e un plan bun. Te sfătui să o porţi înăuntrul tău, acolo funcţionează mai bine.”

7. „Am un singur obiectiv: să transform britanicii dintr-o societate de dependenţi, într-una de autonomi; din dă-mi şi mie, în fă tu însuţi; din stai jos şi aşteaptă, în hai să facem.”

8. „O femeie care știe să rezolve abil problemele unei gospodării, va ști să rezolve și problemele curente ale unei țări.”

9. „Casa nu trebuie să fie marginea, ci centrul lumii pentru o femeie.”

10. „Dacă o femeie dă dovadă de caracter, toți o consideră scorpie. Dacă un bărbat dă dovadă de caracter, toți îl consideră bărbat adevărat.”

11. „Fără libertate economică, nu poate fi vorba despre o altfel de libertate.”

12. „90% din grijile noastre se referă la ceea ce nu se va întâmpla niciodată.”

13. „Femeile știu să spună „nu” mai bine decât bărbații.”

14. „Înfrângere? Nu înțeleg sensul acestui cuvânt.”

15. „Să fii puternică e ca şi cum ai fi o doamnă adevărată. Dacă ești nevoită să le amintești oamenilor despre asta, atunci cu siguranță nu ești”

 

Distribuie articolul: