Mâncarea pe care o consumăm dimineața are un efect direct asupra stării noastre pe tot parcursul zilei. Nu e de mirare că nutriționiștii spun că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. El este capabil să ne încarce cu energie pe întreaga zi și, în plus, are un efect asupra activității creierului.

Toamna și iarna, atunci când mulți oameni se confruntă cu o lipsă de energie, slăbăciune și letargie, este deosebit de important să-ți începi ziua cu utilizarea alimentelor care te vor ajuta la revigorare și au efect pozitiv asupra stării generale fizice și emoționale. Mai jos vom spune care sunt cele mai potrivite produse pe care să le servești la micul dejun.

Ce mâncare este capabilă să ofere energie

În primul rând, aceste alimente trebuie să conțină suficiente proteine și/sau fibre pentru a vă ajuta să vă mențineți sătul ore în șir și să mențineți glicemia la nivel normal. De asemenea, ar trebui ca alimentele să fie bogate în minerale și vitamine, în special în B12, coenzime Q10 și fier.

Ce alimente ar fi bine de evitat

Alimentele procesate sau ambalate trebuie evitate în primul rând, deoarece tind să fie bogate în zahăr și substanțe chimice, dar în același timp și sărace în proteine. Așa că e mai bine să nu te uiți nici măcar la cereale, despre beneficiile cărora se vorbește atât de mult în reclamă.

Ar trebui să renunți și la gogoși, chifle dulci și alte delicatese de acest gen. Ele sunt bogate în calorii, dar sărace în nutrienți. Dacă le mănânci la micul dejun, te vei simți obosit până la prânz și te vei simți flămând. Dacă doriți copturi, ar fi bine să le faceți singuri cu faină integrală și fără zahăr.

Iată ce produse ne recomandă specialiștii

Ouă

Un ou conține șapte grame de proteine de calitate superioară, împreună cu fier, vitamine, minerale și carotenoizi. În plus, ouăle sunt un produs versatil. Există o varietate enormă de feluri în care poate fi gătit, cu siguranță fiecare va putea găsi modul în care îi place cel mai mult să-l servească.

Banane

Dacă sunteți iubitor de dulce, atunci iată o alternativă sănătoasă la deserturile dăunătoare. O sursă de potasiu și vitamina B6, bananele sunt printre cele mai hrănitoare și potrivite alimente pentru a fi servite la micul dejun.

Semințele de chia

Chiar și în cele mai vechi timpuri, triburile aztece și mayașe au onorat semințele de chia pentru capacitatea lor de a oferi organismului energie pentru o lungă perioadă de timp. Două linguri de semințe de chia conțin 11 grame de fibre, patru grame de proteine și 12 grame de carbohidrați. Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, semințele de chia pot absorbi de 10 până la 12 ori greutatea lor, așa că budinca de semințe de chia pentru micul dejun este perfectă și foarte sățioasă.

Brânză degresată

Acesta este un excelent produs cu un conținut scăzut de calorii, cu un conținut ridicat de proteine și vitamina B12, care este necesar pentru reacțiile enzimatice din organism. De asemenea, se saturează foarte bine.

Brânza conține și mult seleniu, care este un antioxidant și joacă un rol important în funcționarea glandei tiroide.

Avocado

În 100 de grame de avocado se conține 160 de calorii, șapte grame de fibre și 15 grame de grăsimi sănătoase, de asemenea este bogat în fitonutrienți. Acești nutrienți găsiți în alimentele vegetale sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului nostru. Avocado este o sursă de grăsimi sănătoase, nu ar trebuie să vă fie frică de ele deoarece sunt ușor arse și procesate în energie.

Terciul de ovăz

Acest carbohidrat complex este un produs foarte simplu care poate fi ușor transformat în energie „rapidă”. Pe lângă asta ovăzul este bogat în vitamine și minerale care ajută la producerea energiei din vitaminele B și fier. Atunci când alegeți terciul, ar trebui să acordați preferință ovăzului.

Cafeaua

Cafeaua este un stimulent natural al sistemului nervos central datorită conținutului său de cofeină. Cofeina crește activitatea creierului și contribuie la o explozie de energie și vigilență. Cu toate acestea, nu trebuie să abuzați cu acest produs, medicii recomandă să nu beți mai mult de două căni din această băutură revigorantă pe zi.

Iaurtul natural

Iaurtul natural fără adausuri este bogat în calciu, acizi grași și proteine, ceea ce îl face o combinație excelentă pentru masa de dimineață. În plus, această opțiune de mic dejun nu necesită abilități culinare sau timp pentru gătit- doar amestecați iaurtul cu fructe sau semințe de chia și este gata micul dejun sănătos și gustos.

Pâinea Ezechiel sau pâinea lui Dumnezeu

Pâinea lui Dumnezeu sau pâinea biblică este făcută din cereale integrale încolțite și organice, inclusiv și leguminoase, mei și orz. În compoziția sa nu există niciun gram de zahăr, care constituie principalul său avantaj în comparație cu alte tipuri de pâine. Pâinea prăjită în toast cu unt de arahide sau avocado este perfectă pentru micul dejun.

Nu este neapărat să cumperi anume această pâine, o poți alege și pe cea făcută din făină integrală.

Nucile grecești

Nucile sunt o sursă excelentă de grăsimi și fibre sănătoase, așa că, consumul lor vă va menține sătul și plin de energie pentru o lungă perioadă de timp.

Fructe și unt de arahide

O combinație de alimente bogate în fibre, carbohidrați complecși și proteine îți va oferi energie pentru întreaga zi. Încercați să mâncați fructele preferate la micul dejun împreună cu unt de arahide sau de migdale.

Humus și castraveți

Consumul de castraveți, care conțin 95% apă, vă va menține hidratat, în timp ce humusul, care este o sursă excelentă de proteine, fibre și magneziu, vă va oferi energie și vă va ține satul ore întregi.