Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun... cum vezi. Sănătatea sistemului nostru oftalmologic este strâns legată de nutrienții care ajung în organism, așadar, există produse alimentare care sunt ca balsamul pe rană pentru ochii noștri. Pe 10 dintre cele mai bune le vom enumera mai jos.

Peștele de apă rece precum somonul, tonul, sardinele și macroul este bogat în acizi grași Omega-3, care ajută la protecția de fenomenul „uscării” ochilor, a degenerării maculare și cataractei. Acesta poate fi înlocuit cu suplimente ce conțin ulei de pește.

Frunzele verzi de spanac și salată, broccoli, mazărea și avocado sunt bogate în carotenoizi ca luteina și zeaxantina, ce au rolul de a proteja retina prin filtrarea luminii albastre dăunătoare și neutralizarea radicalilor liberi produși de stresul oxidativ.

Ouăle au beneficii incontestabile și asupra vederii, grație conținutului de luteină și Vitamina A, care promovează sănătatea și buna funcționare a ochilor.

https://www.instagram.com/p/BERMMuwlj7b/?tagged=eggpashot

Citricele și fructele de pădure sunt extrem de bogate în Vitamina C, care reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară.

Nucile precum fisticul, nuca grecească sau migdalele sunt foarte bogate în acizi grași Omega-3 și Vitamina E, care stimulează sănătatea și însănătoșirea ochilor.

https://www.instagram.com/p/BToZHJDDmQC/?tagged=nuts

Fructele și legumele viu colorate, printre care morcovii, roșiile, ardeii grași, căpșunile, dovleacul sau pepenele galben sunt surse minunate de Vitamine A și C, dar și carotenoizi care micșorează riscul dezvoltării bolilor de ochi.

https://www.instagram.com/p/BToZjZjjr7E/?tagged=strawberry

Uleiul de pește și uleiul de semințe, în special de in și coacăze negre sunt suplimente superioare, cu multiple beneficii asupra sănătății ochilor.

Semințele de floarea-soarelui ajută și ele la păstrarea sănătății ochilor. Dacă le prăjiți, aceste semințe devin surse excelente de Vitamina E și zinc.

Carnea de vită, consumată moderată, e necesară în dieta de sporire a sănătății ochilor. Conține zinc, care ajută organismul să absoarbă Vitamina A, aceasta fiind necesară pentru prevenirea riscurilor legate de vedere, odată cu înaintarea în vârstă.

Cartofii dulci conțin și ei multă Vitamina E, esențială pentru protecția ochilor și încetinirea progresiei degenerării maculare legate de vârstă.

Foto: Instagram

Distribuie articolul: