Unele produse pot fi păstrate numai câteva luni în condiţii bune de depozitare. În schimb, altele pot rezista bine şi câţiva ani. Înainte să arunci tot ce îţi pică în mâna de prin bucătărie, citeşte lista noastră cu produse pe care te poţi baza întotdeauna.


Pe lista ingredientelor care nu expiră niciodată sau aproape niciodată poţi include:

1. Sarea, care este, la bază, un conservant. Dacă o păstrezi într-un loc răcoros şi uscat poate să reziste şi câţiva ani.

2. Orezul. Cel brun poate fi păstrat (dacă este ţinut departe de surse de umezeală) timp de 12 luni, iar orezul alb, basmati sau arborio chiar şi mai mult de atât.

3. Mierea. Pentru că acest îndulcitor natural are un conţinut mic de apă poate să fie păstrată timp de mai mulţi ani dacă este ţinută într-un borcan închis ermetic, într-un loc uscat. Chiar dacă se zahariseşte, nu o arunca. Este încă bună pentru consum.

4. Zahăr. Indiferent că vorbim despre cel alb, brun sau pudră, zahărul nu are termen de valabilitate. Poate fi bun şi după câţiva ani dacă îl ţii departe de umezeală.

5. Oţet. În categoria celor care nu se strică intră oţetul alb distilat.

6. Extract de vanilie. Pentru că are la baza alcool, acesta nu se strică.

7. Fasole, linte, năut, mei în varianta boabe uscate. Pot fi bune şi după multe luni, dar atunci când le foloseşti ţine cont că boabele mai vechi au nevoie de un timp mai mare de înmuiere înainte să le găteşti.

8. Amidon. Dacă îl ţii într-un recipient cu capac (nu în pungă în care l-ai cumpărat),într-un loc răcoros şi întunecos, acesta poate fi bun de folosit şi peste un an. Nu are o dată de expirare aşa că îl poţi utiliza în continuare pentru sosuri, creme sau budinci.

9. Lapte praf. Deşi nu se compară la gust cu varianta naturală, este perfect în unele reţete. Păstrează-l într-un recipient închis etanş într-un loc uscat şi întunecos.

10. Alcool. Băuturile distilate cum sunt votcă, romul, ginul, tequila sau whisky nu expiră, chiar dacă sticlă a fost desfăcută, pentru că au un conţinut mare de alcool, care împiedică formarea bacteriilor.

Sursa: foodstory.ro