Dincolo de toate câte organizează și face în activitatea zilnică, Nati Vozian este un om integru, vertical și ferm în deciziile pe care le ia. Nu uită de feminitate, respect și este mereu orientată către oameni, către nevoile lor și în susținerea ideilor acestora. Care sunt, de fapt, principiile de viață ale economistei Nati Vozian și cum le implementează ea în viața de zi cu zi, ne-a povestit în materialul ce urmează.

Ar fi greșit să spun că ţin la principii, mai curând le apreciez. Principiile pentru mine sunt ca şi oamenii din viaţa mea, unele au rămas pentru totdeauna, altele au plecat definitiv din ea. În general, odată cu vârsta am început să dau o flexibilitate şi vibrație cuvântului „ niciodată”, pentru că am realizat că nici eu nu mai sunt ceea ce am fost odată. Am învățat că între „niciodată” şi „odată” există un spectru uman de mii de nuanțe de la un negru categoric până la un alb imaculat.

Principiul bunătății – de când eram mică, mama mi-a spus „dacă poţi face un bine, fă-l necondiționat şi deschis.” Cred cu toată creștinătatea şi lumina, că binele va salva lumea şi atunci când mai mulţi oameni cred într-un bine, acesta se transformă în minune.

nati 2

nati 3Principul „de a da mai departe” – acesta este crezul meu profesional, în special, în activitatea mea de lucru cu tinerii. Eu sincer cred că orice persoană, care are deja un bagaj de cunoștințe şi experiență valoroasă, are misiunea civică şi umană de a contribuie la creșterea tinerei generații. Eu cred că modelul de inspirație şi mentorat este o precondiție pentru o societate activă şi implicată.

Principiului păcii – pace pentru pace şi nu pace pentru război. Trăim într-o lume cu multe idei divergente, cu viziuni diametral opuse, cu intenții şi interese diferite, cu tradiții şi cutume specifice. Dacă pornești la drumul vieții cu ideea reconcilierii, toleranței şi păcii, vei reuși să construiești nu doar punți între idei şi acțiuni, ci şi armonie între oameni.

nati 5

Principiul sustenabilității – efectele pe termen scurt nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată o opțiune viabilă. În orice situație, consider că este nevoie de a privi de dincolo de mâine, de a analiza lucrurile în profunzime şi de a acționa cu multă responsabilitate.

Principiul flexibilității – l-am descoperit relativ recent şi încă îi învăţ toate nuanţele. Lucrând într-un domeniu în care trebuie să ţii cont de foarte multe opinii, viziuni şi sugestii, practic mi-am cultivat aceasta abilitate.

nati 4

Principiul pozitivismului – energia și pozitivismul sunt ingredientele principale ale oricărei activități la care lucrez. Acestea nu doar contribuie la un rezultat excepțional, ci şi la o atmosferă pe care atât eu, cât şi colegii mei o trăiesc din plin.

Principiul „orientat spre oameni” – indiferent ce gândesc, ce planific, cum acționez – pun în prim plan oamenii. Banii, procesele, regulamentele sunt aspecte conexe sau secundare, dar toate acestea trebuie să îmbunătățească viața oamenilor, să se multiplice fericirea şi să ii să facă să se simtă bine. Dacă este invers, atunci puteți să îi spuneți oricum, dar nu orientare spre oameni.

nati 6

Principiul dezvoltării personale şi profesionale – din fiecare experiență neapărat țin să iau o lecție de viață, o concluzie profesională sau o întrebare care să mă provoace să caut un nou răspuns pentru mine.

Principiul respectului – este mai mult decât o declarație şi un drept fundamental uman, este o atitudine pe care în mod implicit, o aplic în orice situație, faţă de toți şi fiecare.

Principiul feminității – orice acţiune devine mai memorabilă şi mai profundă, dacă îi dai o nuanţă fină şi luminoasă de feminitate. Fie că este o activitate profesională, personală sau civică, feminitatea este o stare unică pe care o îmbrac de fiecare dată.

Foto: Arhivă personală

Distribuie articolul: