Una dintre cele mai cunoscute bloggerițe de lifestyle și fitness, Tanya Goncear, este cunoscută în mediul online pentru parcursul său de succes în lupta cu kilogramele. Nu i s-a dat ușor să renunțe la viața și obiceiurile de până a porni pe calea unei vieți sănătoase și echilibrate, având mai multe tentative în trecut. Acum, se poate lăuda cu succese însemnate. Mai mult de atât, aceasta își împărtășește cu comunitatea „secretele” la care a ajuns între timp. Unul dintre cele mai recente subiecte abordate este legat de pofta de dulciuri.

Zahărul este, probabil, inamicul principal nu doar al siluetei ci al organismului în general. Și dacă mulți dintre noi au renunțat să-și îndulcească ceaiul sau cafeaua, pentru a reduce consumul de zahăr, află că acesta este adăugat în mai toate produsele cumpărate, începând cu pâinea și terminând cu mezelurile.

Mai mult de atât, potrivit studiilor, zahărul poate crea o dependență chiar mai mare decât drogurile grele, precum cocaina. Consumul de zahăr eliberează opioide și dopamină în corpul nostru, aceasta fiind legătura dintre zahărul adăugat și comportamentul care creează dependență.

Când un anumit comportament provoacă o eliberare în exces de dopamină, simțim o plăcere pe care suntem tentați să o reexperimentăm și astfel repetăm acțiunea (consumăm dulce). Pe măsură ce repetăm acest comportament, din ce în ce mai mult, creierul se adaptează pentru a elibera mai puțină dopamină.

Din fericire, nu este totul pierdut, iar prin reducerea, chiar și treptată, a zahărului din alimentație, putem să renunțăm la el.

„Una dintre urmăritoare m-a întrebat dacă EU AM PROBLEME CU DULCIURILE. Să zic că am probleme, nu pot spune. Ne împăcăm de minune😄. Dar am învățat să controlez consumul de zahăr/dulciuri.

Până nu am început să calculez câți macronutrienți mănânc pe zi, nici nu realizam că mâncam multă glucoză/fructoză din bomboane, ciocolate cu lapte, fructele mâncate cu kilogramele, cafea sau ceai cu zahăr sau miere, tort, prăjituri, jeleuri, halva, cozonaci, fructe uscate, iaurturi, marmelada, etc”, explică Tania Goncear.

Bloggerița a dezvăluit într-o postare care sunt acei 10 pași pe care i-a urmat, la îndemnul antrenorului său, pentru a reduce pofta de dulce:

1) Nu am renunțat deodată la zahăr.

2) Am înjumătățit zahărul/mierea din ceai și cafea.

3) Am înjumătățit și feliile de tort.

4) Mănânc fructe de toate, dar în zile diferite și consum maxim 200-300 grame pe zi.

5) În ziua când am eveniment (zi de naștere, nuntă, hram, etc) nu mănânc și paste, plăcinte, ciocolate sau alți carbohidrați, dacă vreau să mă delectez cu tort sau prăjituri.

6) După mesele principale am renunțat la desert. Mănânc peste 2 ore ca gustare. Gustarea este ciocolata 85%, sau baton proteic, sau iaurt grecesc cu fructe, sau fructe.

7) Mi-am făcut tradiție: duminica mănânc plăcinte, una cu brânză, alta cu prune.

8) Nu cumpăr și depozitez în casă dulciuri. Dacă totuși uneori îmi vin pofte, mă duc la magazin și cumpăr o cantitate mică (de orice). O savurez!

9) Nu mă învinovățesc! A fost, a fost! Important să nu fie zilnic.

10) Discut cu mine. Eu vreau pentru că mi-e poftă sau pentru că mi-e foame. Dar care va fi folosul de la acest consum. De multe ori câștigă raționalul din mine.

Iată acestea sunt sfaturile Tatianei. Voi ce ați adăuga aici?

Sursa foto: Fiifit