Pielea a fost, din cele mai vechi timpuri, utilizată pentru crearea hainelor și a încălțămintei, fiind considerată cea mai potrivită pentru vestimentație. Chiar dacă pielea este considerat un material sustenabil, există persoane care preferă înlocuitorii de piele, din motive etice, morale sau religioase. Am rugat-o pe Cristina Maxim, designera care a adus în Republica Moldova conceptul de Sustenabilitate în Fashion, să ne spună mai multe despre înlocuitorii pielii în acest domeniu.

Un factor de risc mare la mijloc

”Vreau să subliniez că 95% din cantitatea de piele folosită în industrii la nivel mondial (modă, mobilier, mașini agricole, avioane…) provine din industria alimentară și este un deșeu rezultat din consumul de carne. Totuși, pentru cei care nu doresc să folosească ori să poarte piele, haideți să clarificăm cum stă treabă cu înlocuitorii. Așa numita “Faux leather” sau pielea artificială, sintetică, chiar dacă uneori i se spune “piele vegană”, este de fapt un PVC (Poliuretan, deci Plastic).

Cristina Maxim

Producția PVC-ului necesită petrol și cantități mari de energie. În timpul procesului de producție se degajă sub-produse cancerigene, dioxine, care sunt toxice pentru oameni și animale. Dioxinele rămân în mediu mult timp după fabricarea PVC-ului. Un alt detaliu foarte important e că atunci când PVC-ul se transformă în deșeu, acesta nu se descompune și poate elibera în apă și în sol substanțe chimice periculoase. Pielea se descompune. Poliuretanul este în prezent mai popular dar, nu mai puțin toxic decât PVC-ul”, subliniază Cristina Maxim, promotoarea Fashionrevolution.org.

Avem suficiente alternative

“Am întocmit o listă a înlocuitorilor de piele – materiale cu adevărat vegane și non-toxice, majoritatea produse din plante / fructe, etc. Sunt curioasă, cui i se par interesante și cine și-ar dori un articol (haină, geantă…) din piele vegană?”, ne întreabă Cristina.

Cristina Maxim

Piele de cafea

Tuturor ne place să o bem, dar de acum înainte vom putea să o și purtăm pe noi. Fabricat din cafea durabilă reciclată, boabe de cafea și plantă de cafea, acest material brevetat a fost dezvoltat în Germania și, dacă vă întrebați, chiar are miros de cafea!

Nat-2

Piele de iarbă

Acest material unic a fost realizat din fân, iarbă și flori reciclate, durabile. Fânul este presat și aplicat pe o bază de strat și are mirosul natural de munte. Este cu siguranță unul dintre cele mai remarcabile materiale care s-au putut inventa.

Cartina – Piele reciclată din hârtie

Cartina: un material frumos, surprinzător chiar. Este prima și singura țesătură din lume, fabricată din hârtie reciclată, folosită ca substitut pentru piele în industria modei. Este de o durabilitate înaltă; materialul se deosebește prin durabilitatea și longevitatea sa, precum și prin textura fină și moale.

Humour.noir

Zoa sau Bio-pielea

New Meadow, un brand din New Jersey, a făcut piele vegană fără duritate. Aceștia au folosit o formă de bio-inginerie pe bază de drojdie, printr-un proces similar cu fermentarea berii. Forgacs a declarat pentru CNBC: „Am conceput o tulpină de drojdie care poate produce colagen prin fermentare.

Pielea Zoa este de fapt lichidă, deci poate fi transformată în tot felul de forme, grosimi și dimensiuni diferite. Modern Meadow lucrează intens pentru a produce materiale bio-fabricate de Zoa în următorii câțiva ani.

Zoa

Piele de ciuperci

Branduri precum Bolt Threads, Muskin și Mycoworks fac piele din miceliu de ciuperci. Acest material durabil, rezistent la apă, puternic, versatil, flexibil și fără vreo proveniență animalieră se comportă exact ca pielea naturală, dar cruță ființele vii. Există zvonuri conform cărora brandul de modă Stella McCartney va folosi acest material pentru genți în curând.

MALAI – Piele de cocos

Acest material este fabricat din celuloză bacteriană complet organică și durabilă, cultivată pe deșeuri agricole provenite din industria nucilor de cocos. Este un material bio-compozit, flexibil, care lasă pielea să respire, rezistent, inclusiv la apă, cu o senzație comparabilă cu pielea naturală.

Malai

Compania care produce acest material, Malai, realizează genți și accesorii uimitoare, care vor fi disponibile în curând.

Piele de vin

Vegea este un brand durabil, inovator, care utilizează pieile, tulpinile și semințele de struguri – produsele secundare din industria vinului, pentru a face o alternativă frumoasă la piele. AlternativaVegeaTextile la utilizarea pielii provenite de la animale poate fi folosită în industria modei, design, automobile și transporturi.

Vegea

Teather – Piele de ceai

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au folosit ceaiul kombucha pentru a face piele vegană. Pentru a face acest lucru, au folosit fibre de celuloză de ceai care au fost preparate într-o cuvă și hrănite cu oțet și zahăr. Deși este încă testat, acest material super inovator a fost folosit cu succes pentru confecționarea de îmbrăcăminte prototip, inclusiv încălțăminte și vestă.

Piele de mere

Pielea din fibre de mere este realizată prin transformarea deșeurilor din industria mărului în materiale care pot fi utilizate pentru modă, încălțăminte și accesorii. Este 100% biodegradabil, rezistent la apă și durabil. După ce au scos sucul din măr, branduri precum The Apple Girl preiau deșeurile de fructe din producția de sucuri, le deshidratează și le macină în făină și îl folosesc pentru a crea o alternativă durabilă a pielii. Branduri precum nuuwaï, Poétique Paris și Happy Genie folosesc deja acest material pentru a face accesorii vestimentare uimitoare.

Happy Genie

Piele din grămada cu frunze

Acest material durabil, confecționat manual, ecologic și foarte plăcut este realizat din frunze de copac. Toată materia primă sunt frunzele căzute și niciun copac (sau animal) nu are de auferit la confecționarea acestui material. Frunzele sunt înmuiate în apă, vopsite, aranjate plat pentru a se usca. Uscarea frunzelor le leagă și rezultă o foaie mare din materialul frunzelor. După aceea, straturile de frunze se împleteau cu bumbac pentru a oferi un interior și o structură moale.

ELPIS Studio

Tree Tribe și Elpis Studio folosesc pielea de frunze pentru a-și face gențile și accesoriile, scrie sursa articolului.