Dacă de Paști marea majoritate a creștinilor ciocnesc ouă, taie cozonaci sau rup din mielul fript, sărbătorile pascale vin în familia Marishei Zaporojan cu multă dragoste și poftă pentru alimentele vegetale și raw (crude). Tânăra moldoveancă, stabilită de ani buni în România, și-a asumat „Provocarea 365 de zile 100% raw vegane”, iar recent a trecut de primele 300 de zile în care a mâncat doar fructe, legume, semințe și zarzavaturi în stare crudă, preparate în zeci și sute de feluri. Această alegere, spune Marisha, i-a schimbat viața în totalitate, iar proiectul său dovedește lumii că „ceea ce mâncăm se transformă în celulele corpului nostru și e frumos să fim o grădină curată și sănătoasă în interior, mai ales pentru că se vede și la exterior!” Am ținut să aflăm detalii din spatele acestei transformări inedite, iar ce am aflat de la autoare, aflați în acest interviu!

13438807_10156957712620276_2009121952788286437_nDragă Marisha, ai împlinit recent 300 de zile continue de alimentație vegană. Primul lucru pe care vreau să ni-l spui care a fost ACEL moment important când ai făcut această alegere.

Într-adevăr, se apropie aniversarea celor 365 de zile raw vegane, timp în care am consumat 100% alimente crude. Motivația principală a fost dorința de a fi fericită. Testând pe perioade mai scurte, m-am convins că acest stil alimentar îmi îmbunătățește semnificativ calitatea vieții. Mi-am dorit să mă simt bine mereu și să mă bucur mai mult de viață.

Chiar dacă te afli în România, probabil ai resimțit stigma societății, care te-a făcut să te îndoiești de corectitudinea deciziei luate. Cum ai combătut criticile mascate în griji și curiozitatea sporită a celor din jur?

Mi-am croit drum printre atacuri și încurajări, având grijă să îmi alimentez și psihicul cu îndemnuri raw vegane, de la persoane care au pornit pe acest drum cu zeci de ani în urmă. Cu cât m-am documentat mai mult, cu atât mi-am întărit convingerile că fac ceea ce trebuie, iar rezultatele pozitive resimțite pe propria-mi piele mi-au dat motivația necesară.

17903996_10158380033410276_8710718950804113290_n

Odată cu adoptarea unui nou stil de alimentație, s-a născut și un blog cu numele tău – 365shadesofraw.wordpress.com. Ce te-a învățat această experiență și cum ți-ai dori să evolueze în viitorul apropiat? 

tortDecizia mea a fost una egoistă la început. Convinsă că am găsit secretul tinereții, al bucuriei continue și al energiei debordante, am făcut primii pași pe ascuns. Curând însă, oamenii din jur au început să afle despre modul meu de viață și să fie interesați. Ideea de a crea un blog a venit din exterior, de la persoanele care mă urmăreau pe rețelele de socializare.

De când am început să scriu despre stilul meu de viață, am fost susținută de foarte multă lume și mă bucură faptul că oamenii sunt cu mintea și inima deschisă. În cazul cârcotașilor, însă, am învățat că ingoranța este cea mai bună armă.

Primul pas în a conecta veganii dar și amatorii alimentației sănătoase este deja stabilit pentru luna iunie. Astfel, ne vom hrăni cu bunătăți raw vegane într-o tabără la munte, asistați de dr. biolog, nutriționist Lavinia Bratu și Stela Babii Fetescu din Chișinău, care se va ocupa cu prepararea meniului.

smothie

Lasă-mă să te întreb despre consecințele frumoase pe care ți le-au adus acest stil de viață: atât la nivel fizic, cât, mai ales, spiritual.

15974858_10157915032800276_3705612114155474164_oÎn primul rând, am devenit foarte fericită. Există o puternică legătură între trup, minte și spirit, iar alimentația are o influență directă asupra lor. Din primele zile în are am început să mă alimentez doar cu crudități, am fost învăluită de multă energie.

După primele două săptămâni în care nu am mai consumat carne și lactate, mi s-a luminat vizibil tenul și s-a curățat. Scăderea în greutate s-a produs și ea, iar acum am cu 10 kilograme mai puțin decât atunci când am început să cochetez cu alimentația raw vegană. Totodată, s-au produs vindecări ale unor probleme de sănătate, dar nu ca efect imediat.

Pe lângă schimbările de ordin fizic, am simțit un îndemn tot mai puternic spre evoluție spirituală, iar meditația și postul negru cu apă sunt uneltele pe care le folosesc în această direcție.

ea

avocadoCe alimente nu lipsesc deja niciodată din frigiderul și rezervele tale alimentare? Este posibil să fii vegan și să nu investești bugete colosale în alimente?

AVOCADO! Este un aliment de bază atât pentru supe, sosuri, dar și pentru deserturi. În top aș putea adăuga bananele, roșiile cherry și frunzele de spanac, rucola și valeriană.

În continuare, voi consuma ceea ce-mi aduce plăcere. Am renunțat la carne, ouă, lactate și brânzeturi, dar am introdus foarte multe alimente noi. Poftele nu mai sunt aceleași și îmi alint simțurile la fel de mult ca înainte, doar că folosesc alte alimente.

verde

1Mulți bloggeri și persoane care utilizează din plin posibilitățile rețelelor sociale își iau angajamentele și mai serios, atunci când trasmit mesaje publice. Te simți mai motivată și mai disciplinată? Ce ai observat din comportamentul prietenilor tăi virtuali?

De când am aflat, în 2013, despre alimentația constituită doar din crudități, am fost convinsă de rezultatele sale și mi-am dorit să fac pasul schimbător. De atunci am oscilat între alimentația tradițională și cea raw vegană. Odată cu publicarea Provocării de 365 de zile 100% raw vegane mi-am propus să îmi demonstrez atât mie, cât și celorlalți, că este posibil să trăiești mâncând doar fructe, legume, frunze și semințe crude, timp de un an de zile. Se pare că abordarea mea funcționează și observ din ce în ce mai multe schimbări pozitive în alimentația celor din jur.

salata

Nu pot să nu te întreb despre ce alimente îți ajută organismul să fie la fel de puternic și viguros… Cum combați epuizarea și senzația permanentă de foame?

mulsDimpotrivă, cu epuizarea și senzația de foame m-am luptat înainte să-mi schimb alimentația. Consumând în mare parte fructe și legume, ești nevoit să crești volumul de hrană. Stomacul plin nu simte foame, iar epuizarea organismului provine de cele mai multe ori din cauza procesului digestiv care, în prezența cărnurilor și a brânzeturilor, are mult mai mult de lucru. Consumând crudități, corpul își recapătă din energia folosită la digestie și o poate utiliza după cum dorește mintea și sufletul.

Totuși, un sfat pentru începători este să consume foarte multe frunze, fructe și legume verzi. Avem nevoie de ele pentru că ne dau calciu, proteine, fier și alte elemente esențiale organismului.

15965442_10157894251860276_5576556647400643352_n

O întrebare firească: de unde te inspiri la capitolul rețete? Deschide câteva cărți pentru cititoarele care caută răspunsul acestei întrebări.

meniuCea mai bună carte de bucate este bucătăria. Îmi place să combin cu curaj ce găsesc prin bucătărie, iar cele mai bune mâncăruri îmi ies tocmai atunci când mă văd obligată să fac amestecuri pe care nu le-aș face în mod obișnuit. Desigur, prietenul meu Google este sursa principală atunci când doresc să pregătesc ceva anume.

Cu siguranță că aștepți marea zi în care provocarea ta va împlini un an. Cum vei marca acest eveniment și ce va urma după? E doar începutul pentru ceva măreț?

Cu fericire, voi sărbători alături de oameni frumoși, cu gânduri bune, în tabăra aniversară RAW Veganza! Este vorba de 4 zile la Straja, în care participanții vor fi alintați cu meniuri raw vegane, vor fi informați despre cum anume îl pot adopta și vor învăța să-și pregătească rețete rapide pentru a-i tenta și pe cei de acasă. Mai sunt câteva locuri, iar cei interesați pot suna la 0735 229923 pentru mai multe informații. (Detalii găsiți AICI)

Dorința mea este să-mi urmez alegerea alimentară și după ce se împlinește anul. Ultimele luni au fost o reală plăcere pentru mine și doresc să ghidez și alte persoane interesate să facă acest pas.

marisha

valerianaTe rog să lași un mesaj pentru toate femeile care au fost tentate să deschidă acest interviu!

Doresc să le sfătuiesc să trăiască în armonie cu sinele și cu mediul înconjurător. Să nu uite că tot ceea ce mâncăm se transformă în celulele corpului nostru. E frumos să fii o grădină curată și sănătoasă în interior, mai ales pentru că se vede și la exterior!

Îți mulțumim pentru că ai acceptat provocarea acestui interviu, Marisha! Îți urăm pasiune în continuarea proiectului tău și fie ca el să genereze un impact social cât mai puternic!

16649243_10158095165480276_2511752904139938308_n

Foto: Arhiva personală/Fully raw for 365 days!