Stresul dinaintea și din timpul examenelor este o stare binecunoscută de o mare parte de elevi și studenți. Dar cum reușim să facem față acestei provocări emoționale puternice, ne spune dr. în psihologie Aurelia Bălan. 

Perioada examenelor este una de o importanță mare în viață și poate fi suficient de stresantă pentru elevii și studenții care urmează să susțină probe teoretice și/sau practice la cursurile însușite de-a lungul timpului. Mulți sunt cei care în acest timp resimt oboseala, stresul, emoțiile mult mai intens comparativ cu restul anului școlar, simțindu-se copleșiți de cantitatea mare de materie pe care trebuie să o învețe. Este important de menționat că emoțiile din asemenea perioade sunt normale și dacă ele nu ar exista de loc, am uita că suntem ființe sociale.

Dacă ai lapsusuri și ești predispus să uiți ceea ce ai învățat, nu poți să adormi repede și te trezești mai greu de dimineață, ai un somn agitat, dureri cronice pe care nu prea le poți explica(de cap, burtă), apetit scăzut, oboseală constantă, ești ușor iritabil și simți o agitație permanentă, ritm cardiac crescut, amețeli, stări de greață sau chiar atacuri de panică, este foarte probabil că ești cu adevărat stresat și e nevoie să înveți a face față acestei perioade.

Iată câteva sugestii pentru o mai bună condiție psihoemoțională și un randament de lucru mai sporit:

1. Mulți amână să se apuce de învățat fiindcă nu știu de unde să înceapă, neavând un scop bine definit, este dificil de început „călătoria” prin suporturile de curs. Deci, începe prin a stabili un țel clar și prin a ordona un orar , ( ordinea testărilor poate servi ca reper ), astfel vei ști clar cu ce să începi și în ce zile să te concentrezi pe anumite materii. Începe acum! (chiar dacă sună a clișeu) , fiecare 10 minute contează.

2. Prima parte a zilei este indicat să fie rezervată pentru materiile mai dificile, astfel vor fi însușite mai ușor.

3. Sistematizează informația! Împarte totul pe capitole, subcapitole, paragrafe. Subliniază ideile principale, definițiile și termenii cheie.

4. Fă pauze la fiecare 45-60 minute. Un sfert de oră în care să bei cu înghițituri mici un pahar cu apă, să faci câteva exerciții de respirație , sau puțină mișcare, o să ajute la oxigenarea creierului și respectiv la o mai bună asimilare a informației.

5. Evită oamenii stresați și întreruperile Stările de spirit în general se pasează de la o persoană la alta, astfel vei fi mai predispus la stres dacă stai în preajma oamenilor hiperagitați. Deloc de neglijat este studiul în săli de lectură. Tinerii nu merg acolo ca să discute neapărat sau ca să ofteze, ci ca să se concentreze și să învețe. Liniștea ajută , iar faptul că sunt alți tineri care sunt băgați adânc cu nasul în cursuri te poate impulsiona să faci și același lucru.

6. Un regim al zilei bine structurat este foarte important. Te ajută să te organizezi și să îți manageriezi timpul. Nu uita de mesele echilibrate, din dietă nu trebuie să lipsească fructele și legumele, o alimentație bogată în nutrienți va ajuta creierul să funcționeze la cel mai înalt nivel. Cafeaua sau băuturile energizante băute înainte de examen pot face mai mult rău decât bine, pentru că intensifică bătăile cardiace, cresc tensiunea arterială. Un mic dejun uşor dimineaţă înainte de examen este recomandat, deoarece hipoglicemia determinată de lipsa alimentaţiei nu ne este un prieten. Creierul nostru se hrăneşte cu oxigen şi glucoză. Dacă noi îl privăm de o cantitate optimă de glucoză, exact în momentul în care el trebuie să funcţioneze la capacitate maximă, nu facem altceva decât să încetinim concentrarea. O bombonică sau o bucăţică de ciocolată în buzunar te-ar ajuta!

7. Un somn odihnitor de 6-8 ore trebuie respectat. Chiar și atunci când dormi, creierul prelucrează informația și o așează adecvat în memoria de lungă durată. În plus, tot somnul ajută mintea să se elibereze de toxinele accumulate pe parcursul zilei, aceste toxine încețoșează gândirea. În timp ce dormi, informația se sedimentează și creierul se pregătește pentru o nouă zi de învățare.

8. Și desigur ultimul și cel mai important punct, rămâne a fi totuși învățarea sistematică. Atunci când cunoști din perioada anului școlar material, înainte de examen este suficient să o recapitulezi de 2, 3 ori și succesul este asigurat.