În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți părinți vor găsi răspuns la anumite întrebări pe care le avea și ei, în raport cu copiii lor.

„Sforăitul la maturi nu este o chestie atât de ușoară precum pare. Sindromul diapniei obstructive în somn poate apărea la maturi care sforăie de o perioadă mai lungă de timp. Aici nu e vorba doar despre sforăit, dar și despre oprirea respirației în timpul somnului. Asta este destul de grav. La început noi nu atragem atenția, însă peste o anumită perioadă, acești pacienți pot dezvolta hipertensiune arterial, risc sporit de ictusuri cerebrale și diabet zaharat, etc. Lipsa de oxigen în organism poate duce la foarte multe boli cornice. Iată de ce suntem foarte atenți la calitatea respirației persoanei, mai ales pe parcursul somnului.

În primul rând faceți o consultatie la medical ORL-ist pentru a examina starea organelor ORL, pentru a exclude: o deviție de sept nazal, cornete nazale prea mari, și altele. Mergeți să faceți polisomnografia, cu medical somnolog, pentru a examina calitatea somnului pacientului. Asta ne va arăta dacă pacientul are vreo obstrucție la sistemul respirator, sau are o deviere a sistemului nervos central, care la fel poate cauza sforăit. Nu prea există tratamente date pe online la asemenea pacienți, ca și medic trebuie să-l văd neapărat. Tratament poate fi nevoie atât chirurgical, cât și medicamentos, cu evidență si la medic neurology, si la medic cardeolog, împreună desigur cu medical ORL-ist și somnolog”, menționează Lucia Gariuc, medic ORL în cadrul Clinicii Pediatrica.

Vezi și: Amigdalele la copii: medicul explică dacă există diferență de mărime și când trebuie extrase (Video)

P