Chiar dacă toamna ne mai bucură cu zile însorite, frigul este așteptat de la o zi la alta. Iar asta înseamnă că trebuie să-ți pregătești corespunzător organismul, așa ca să reziste provocărilor temperatrilor scăzute! 

Toamna și iarna aduc numeroase provocări adresate organismului, iar gripa și răceala sunt doar câteva dintre pericolele la care suntem mai predispuse în sezonul rece. Fenomenul de uscare a pielii, infecțiile intime sau depresiile sezoniere sunt alte afecțiuni care lovesc cu precădere când temperaturile scad afară. În aceste condiții, nu e de mirare că sănătatea noastră are de suferit și că ducem dorul verii cu intensitate și pasiune!

Însă poți lupta cu arme eficiente împotriva acestor pericole, dacă te asiguri că necesarul tău nutrițional este îndeplinit așa cum trebuie. Iată care sunt vitaminele ce nu trebuie să îți lipsească în sezonul rece:

Vitamina C

Nu degeaba este considerată un aliat de primă mână împotriva gripei și a răcelii: vitamina C este practic soluția pentru o toamnă și o iarnă ca în povești. Nutrimentul susține cu dedicație sistemul imunitar, îmbunătățește funcțiile de detoxificare ale corpului și menține oasele și dinții puternici și sănătoși. În plus, vitamina C hrănește pielea, un aspect extrem de important, dat fiind faptul că în sezonul rece tenul nostru se usucă îngrozitor. Acest nutriment este responsabil și cu accelerarea cicatrizării rănilor: nu mai ai de ce să îți fie teamă de toamna și iarna care vor veni.

Vitamina C este prezentă în multe fructe și legume proaspete, cele mai bune surse fiind citricele, ardeii, legumele de culoare verde-închis, căpșunele, roșiile și kiwi. O modalitate excelentă de a bifa necesarul de vitamina C este să îți începi ziua cu un pahar de apă în care ai stors sucul de la o lămâie: delicios, energizant și sănătos!

Acid folic

Acidul folic (vitamina B9) nu este necesar doar atunci când vrei să rămâi însărcinată, ci este minunat pentru sezonul rece. Principala sa menire când e frig afară e legată de îmbunătățirea dispoziției, astfel prevenind fenomenul depresiilor sezoniere. Acidul folic este însă esențial și pentru sănătatea inimii, ține la distanță diabetul și cancerul și susține creșterea sănătoasă a celulelor.

Poți obține acid folic din legume de culoare verde închis, fasole, mazăre, linte, avocado, nuci, semințe și broccoli. Asigură-te că le consumi frecvent!

Vitamina A

Unul dintre cei mai puternici antioxidanți, vitamina A nu e ideală doar pentru sănătatea ochilor. Generoasă, are grijă și de oasele, dinții și țesuturile tale. De asemenea, îmbunătățește funcționarea imunității, ceea ce o face ideală la ceas de iarnă.

Ca să îți faci plinul de vitamina A, integrează în alimentație spanac, morcovi, caise și cartofi dulci.

Vitamina E

Ți-am povestit deja despre dificultățile la care e supusă pielea în sezonul rece, așa că nu e de mirare că ai nevoie de vitamina E. Esențială pentru a menține hidratarea și sănătatea dermului, vitamina E e necesară mai ales în sezoanele reci. De asemenea, prezența în cantități suficiente a acestui nutriment în organism previne și fenomenul de uscare și de descuamare a scalpului, cu care ne confruntăm mai acut pe timp de iarnă.

Cele mai bune surse de vitamina E sunt nucile, alunele, broccoli, semințele de floarea-soarelui și caju.

Vitamina D

Produsă de corpul nostru în urma expunerii la soare, nu e de mirare că vitamina D ne lipsește mai ales în lunile reci de iarnă. Iar această carență poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate, vitamina D fiind esențială pentru numeroase procese desfășurate în corp, precum absorbția și metabolizarea mineralelor esențiale, dezvoltarea armonioasă a celulelor, funcționarea imunității sau prevenirea bolilor.

Cum poți obține mai multă vitamina D? Încearcă să petreci timp afară chiar și atunci când e frig: o plimbare îți va face bine de tot. Poți să obții vitamina D din unt, lapte, gălbenuș, ciuperci și pește gras.

Sursa: Divahair.ro