Gutuie – Pelteaua și marmelada atât de iubite de mulți, deși nespus de gustoase, nu sunt nicidecum forma ideală de a consuma acest fruct dacă vrei să beneficiezi de proprietățile lui binefăcătoare.

Mulți evită gutuile crude pentru că sunt tari și înecăcioase (e bine să ai un pahar cu apă la-ndemână când mănânci gutuie și să n-o oferi copiilor mici sau bătrânilor care nu mestecă bine), însă aceste fructe de toamnă care-ți fac gura pungă conțin o mulțime de minerale și vitamine (A, B, C, potasiu, calciu, fosfor, magneziu), cu efect tonifiant asupra organismului, contribuie la scăderea colesterolului, alungă greața și reglează digestia, datorită conținutului mare de fibre.

Leac în caz de diaree și hepatită

Gutuia este un fruct astringent – pulpa crudă sau decoctul din gutuie sunt ideale în caz de diaree, chiar enterocolite și enterite. Decoctul se prepară din felii subțiri de gutuie (o gutuie cu coajă), pe care le fierbi în 500 ml de apă, până când îi scade volumul la jumătate – lichidul obținut se strecoară și se îndulcește cu miere.
Începe ziua cu o salată de gutuie dată pe răzătoare, cu morcov și măr ras, peste care poți adăuga puțină miere și lămâie – este un leac ideal în caz de hepatită, îmbunătățind sănătatea ficatului și a sistemului digestiv.

Coapte sau fierte, mai ușor de consumat

Dacă gutuile din dulceață și-au pierdut cam toate virtuțile terapeutice, nu același lucru se poate spune despre gutuile coapte (feliate, presărate cu scorțișoară și date la cuptor). Poți face și un compot aromat din gutui: le tai cubulețe și le pui la fiert în apă, adăugând zeamă de lămâie și miere.

Lichiorul medicinal alungă indigestia

Amestecă 500 ml de ţuică de calitate cu 1 l de zeamă de gutui, pe care o obţii cu ajutorul storcătorului. Adaugă un baton de scorţişoară, patru linguri de cuişoare, migdale amare cât cuprinzi într-un pumn şi puţină pudră de nucşoară. Lasă amestecul la macerat 30 de zile. Adaugă apoi un sirop de zahăr sau miere (200 ml) peste lichidul obținut. Filtrează și pune într-o sticlă. Acest lichior este recomandat în caz de: indigestie, arsuri, balonări, hiperaciditate gastrică. Bea un păhărel după prânz și cină.

ȘTIAI?

Și sâmburii de gutuie sunt utili. Infuzia (se prepară dintr-o linguriță cu sâmburi și coji de gutuie la o cană cu apă) este indicată în caz de tuse, răgușeală, bronșită.

Distribuie articolul: