Diana este una dintre multele moldovence care a plecat în Italia nu de bună voie, ci mai curând de mare nevoie. Este stabilită de aproape 11 ani în orașul Padova și acum îi cucerește pe toți cu cele mai deosebite deserturi, create cot la cot cu soțul ei. Marele vis al celor doi este să se reîntoarcă în Moldova pentru a deschide aici o patiserie. Află-le povestea, în detalii.

Doi cofetari moldoveni care s-au regăsit în Italia

„Am plecat cu tare multă durere în suflet în Italia, acum 10 ani. Mama era plecată aici, iar tata era bolnav acasă. Tratamentul era scump și am venit aici pentru a o ajuta. Nu am reușit până la urmă să îl salvăm…, dar am trecut peste asta. Aici, în Italia, mi-am cunoscut soțul, moldovean și el, patiser și el, iar peste câtva timp ne-am căsătorit. Nu m-am gândit niciodată că pot face carieră peste hotare cu această profesie, însă iată că Dumnezeu are grijă și ne aliniază lucrurile în viața cum nu se poate mai bine.”

O afacere nu începe pentru că ai bani, ci pentru că ei lipsesc

„Aici am făcut de toate: și menaj, și la bucătărie am lucrat. În restaurant practic în toate pozițiile am fost. Fiind angajata la un restaurant, patronului i-a plăcut străduința mea și mi-a propus postul de ajutor de bucătar. Așa m-am dezvoltat, am înțeles ce fac italienii, cum gândesc, ce mănâncă și ce deserturi au la masă. Aveam deja copii, iar banii desigur nu ne ajungeau. Într-o glumă am început să facem torturi acasă. Deja de peste doi ani facem torturi de toate tipurile.”

Certurile în familie? DA, cine să decoreze tortul, spre exemplu!

„Am început mai mult pentru ca să-l ajut și pe soț, care era acasă, fără job. Acum mă ajută el pe mine, când are timp. Sunt unele detalii în care el e mai bun decât mine… Mă întrebați dacă ne certăm în familie? DA, spre exemplu cine să decoreze tortul (râde). Am investit mult în utilajele necesare, astea fiind bune, performante: frigidere mari, stativ pentru deserturi, ingrediente din cele mai bune. Îmi place ceea ce fac și pun tare mult suflet în asta.”

Visul lor este să deschidă o patiserie în Chișinău

„Planificăm ca în următorii doi ani să ne întoarcem cu totul acasă. Mulți sunt uimiți când aud asta. Nouă însă ne este permanent dor de casă, de mama, care a revenit și ne lipsește foarte mult. Ea practic e cea care ne-a îndemnat să revenim și sperăm să nu dăm greș. Vrem foarte mult să ne întoarcem și să punem pe roate o mică afacere de familie. Am vrea să deschidem o patiserie în Chișinău.”

Moldovenii își alină dorul de acasă cu smetanic și medovic

„Avem diferiți clienți, desigur majoritatea sunt moldovenii din Padova sau din împrejurimi, care au auzit de noi. Am făcut deserturi însă pentru multe naționalități: români și italieni, emigranți din Bangladesh sau Albania. Moldovenii duc dorul torturilor de acasă: smetanic și medovic sunt cele mai solicitate. Sunt doua restaurante locale cu care mai colaboram, acolo fac ceremonii moldovenii din Padova.”

Mama și soacra le livrează nuci și vișine din Republica Moldova

„Am adaptat și am inventat multe rețete, sunt la mare căutare și lumea este foarte mulțumită de calitatea a ceea ce gătim noi. Eu sunt liniștită și împlinită când lumea îmi scrie comentarii apreciative. Cel mai mult mă bazez pe produsele naturale. Soacra și mama mă ajută cu livrarea de produse. Nucile, vișina în suc propriu, pasta de zahar… toate vin din Moldova, de acasă. Până și florile pentru decor eu le fac singură. Având și eu copii, mereu optez pentru preparate naturale, iar orice gătesc să le pot da și lor.”

Refuză comenzile care cer prea mult colorant

„Am clienți care mi-au cerut tort cu decor în formă de curcubeu și am refuzat pentru că cerea prea mult colorant. Mereu mă strădui să aduc comandatarii la ceva cât mai natural și potrivit evenimentului. Dacă ar fi să aleg însă, mi-ar fi tare greu. Sunt mai multe deserturi care îmi plac, însă cel mai mult smetanicul cu vișine, cred. Apoi poate tortul de tip napoleon…”

Foto: facebook.com/DianaLupu