Trăim într-o eră digitalizată în care telefonul este prezent peste tot. Zilnic un om verifică telefonul de minim 150 de ori, chiar dacă o face conștient sau inconștient.

Ce efecte negative au telefoanele mobile asupra oamenilor și a relațiilor stabilite de aceștia?

Telefonul mobil, ca și internetul, au devenit în ultimul deceniu o prezență permanentă în viața noastră. Statisticile estimează aproximativ cinci miliarde de utilizatori la nivel global. Dacă accesarea lor eficientă ne poate aduce o mulțime de beneficii, atunci utilizarea excesivă are, de cele mai multe ori, repercusiuni negative atât asupra persoanei, cât și a relațiilor interpersonale stabilite de aceasta.

Credeți că dependența de telefonul mobil este o boală? Dacă da, atunci cum se manifestă ea?

Deși nu este diagnosticată oficial drept tulburare mentală, cercetările demonstrează că utilizarea în exces a telefoanelor inteligente poate duce la instituirea dependenței. Printre cele mai frecvente caracteristici ale dependenței sunt: pierderea controlului asupra propriului comportament, nevoia de a accesa aplicațiile din telefon cât mai frecvent, consecințe negative (fizice, psihice, relaționale) în urma utilizării îndelungate a telefonului mobil, revenirea rapidă la obiceiul respectiv în urma deciziei de a lua o pauză, sentimente de anxietate atunci când nu îți poți folosi telefonul. Aceasta din urmă poartă numele de nomofobie și se caracterizează prin crize atunci când persoana nu are la îndemână telefonul, nu are conexiune la internet sau telefonul se descarcă și nu are posibilitatea imediată de a-l încărca.

Care sunt categoriile de persoane capabile să dezvolte cel mai frecvent dependența de telefonul mobil?

Printre predictorii psihologici ai dezvoltării dependenței de consum problematic a telefonului mobil se numără o serie de factori ce țin de personalitatea utilizatorului: extroversiunea, sociabilitatea crescută, stima de sine scăzută, autocontrol redus, motivație intrinsecă scăzută etc. Un rol important îi revine mediului socio-cultural și economic, dar și grupului de referință a persoanei (nevoia de apartenență la grup, dependența de părerea celorlalți, tendința de control a împrejurărilor, dorința de distracție și altele).

Ce impact are utilizarea telefonului mobil asupra copiilor?

Asaltul informațional la care sunt supuși copiii, conjugat cu consumul exagerat de telefonie mobilă, jocuri on-line și internet, încetinesc procesul de procesare a informației și pot afecta negativ asimilarea temeinică a acesteia.

În consecință, este restrânsă capacitatea de comunicare (verbală, nonverbală, paraverbală), crește impulsivitatea, lipsa de răbdare, este afectată capacitatea de concentrare, dar și cea de respectare a anumitor reguli; creativitatea este limitată, poate apărea insomnia și chiar obezitatea infantilă, iar relația copil-părinte este perturbată.

Află de ce oamenii sunt mai curajoși și mai siguri de ei pe rețelele de socializare decât în viața reală, dar și care sunt pașii pentru a diminua sau a combate dependența de telefonul mobil, pe AGORA.md.