Întoarcerea la serviciu, la normalitate, după o vacanță relaxantă poate fi traumatizantă. Cele mai recente studii au evidențiat că o persoană din două suferă de depresia post-vacanță. Cum se manifestă? Apar dificultăți de concentrare, dureri de cap, oboseală, iritabilitate și lipsă de entuziasm. Iată 10 sfaturi utile ca să scapi de depresia post-vacanță.

Reîntoarcerea parțială la normalitate

Păstrează-ți două zile după ce te întorci din vacanță. Mai exact, ultimele două zile înainte să te întorci la normalitate trebuie să ți le petreci acasă. Gândește-te la ce ai de făcut când revii la serviciu și fă-ți un plan de atac. verifică-ți mailurile, corespondența și începe ”conectarea” cu locul de muncă, gradual.

Nu trece repede peste amintirile de vacanță

Odată reîntorși din vacanță, începe și rememorează totul. De la arhivarea pozelor și videoclipurilor create în cele mai frumoase momente de concediu, până la repovestirea tuturor zilelor minunate de relaxare. Lasă deschisa ”fereastra vacanței” chiar și la serviciu. Poveștile de concediu împărtășite colegilor relaxează și te ajută să te reconectezi cu aceștia.

Nu-ți stabili obiective grele pentru prima perioadă

Nu te grăbi să te înhami la obiective grele încă de la început, gândindu-te că ești încă odihnită după vacanță. Specialiștii psihologi recomandă abordarea graduală a obiectivelor. Nu trebuie de la început să te stresezi, să pierzi nopțile, gândindu-te cum să-l îndeplinești pe cel mai greu.

Ai grijă de tine

În vacanță te gândești la tine, cum să te relaxezi, să mănânci bine, să ai grijă de tine. Ei bine, asta trebuie să faci și când revii la serviciu, să ai grijă de tine. Păstrează obiceiul mesei sănătoase, al hidratării, al momentelor doar ale tale. Câteva minute doar pentru tine, pentru psihicul tău, contează enorm în activitatea de zi cu zi

Alege-ți ritmul potrivit

În vacanță, ceasul nu mai sună dis de dimineață, timp e la discreție.Odată revenită acasă, încearcă să-ți regăsești ritmul, punând accent pe somn. Minimum 6 ore de somn trebuie să-ți impui tot timpul. E foarte important.Mai mult, și mesele trebuie să fi regulate, niciodată înainte cu puțin timp să te duci la culcare. Impune-ți o rutină sănătoasă, asemănătoare cu cea din vacanță.

Obinuiește-te și fă mișcare

Dacă în concediu n-ai mișcat un deget, cum se spune, ei bine, mișcarea te ajută să faci față stresului, odată reîntoarsă la serviciu. Sportul te scapă de imptomele depresiei post-vacanță precum oboseală și iritabilitatea. Dacă nu ai timp să mergi la sală, mergi pe jos la serviciu (măcar o parte din distanță) sau plimbă-te seara, câteva zeci de minute, cu bicicleta.

Redescoperă micul dejun

Ziua bună începe cu un mic dejun ca să ai energie în prima parte a zilei. Cel mai recomandat e să mănânci dimineața iaurt sau să bei lapte, sau să mănânci o felie de pâine cu unt. Conform specialiștilor,  fosfolipidele din lactate ajută funcțiile cognitive și combat „căderile” de concentrare.

Hidratarea contează mult

O bună recuperare din depresia post-vacanță se face și cu hidratare optimă. Este fundamentală, spun medicii, pentru a permite fluxului de sânge să ajunge la țesuturi și astfel antioxidanții ajung la celule și le feresc de radicalii liberi. E bine cunoscut fapt că reacțiile celulare se petrec doar dacă e prezentă apa.

Menține o dietă sănătoasă

Dacă în vacanță ai decis să-și faci de cap din punct de vedere gastronomic, fă un efort mic și revino la alimentația sănătoasă. Legumele și fructele proaspete de sezon trebuie incluse în mesele zilnice.Acest lucrur te va ajuta să dai jos kilogramele puse în vacanță. Nu consuma alcool în cantitate mare.

Atenție la trafic

Reintrarea în traficul aglomerat poate provoca un stres major. Și asta din cauza faptului că stai blocată în mașină, uneori chiar ore. Conform medicilor, o astfel de situație poate avea un impact mai mic dacă închizi geamurile, pornești aerul condiționat și asculți muzica pe care o placi. Deconectează-te, spune sursa citată.

Distribuie articolul: