Irina Ghiliova îi ajută pe oameni să își schimbe modul de viață, în principal alimentația. Creează programe de detoxifiere și ajută cu rețete gustoase din care lipsește carnea sau peștele. Mai mult, Irina promovează regimul alimentar vegetarian și vegan. Așa se face că acum așteaptă să se nască al doilea copil, iar întrebări despre cum își va asigura odorașul cu nutrienții necesari odată ce a exclus din alimentație și produsele lactate, continuă să apară. Am luat-o și la noi la întrebări ca să ne lămurim dacă un copil poate fi sănătos în momentul în care mama adoptă regimul vegan sau vegetarian. 

Irina și soțul ei au practicat „înfometarea” la prima ei sarcină. Aici vorbim despre înfometarea controlată, încurajată chiar și de unii medici, care susțin că foamea poate prelungi viața. Terapia prin post vine ca un ajutor pentru organism. 

„La a doua sarcină, atât eu cât și soțul meu, am trecut printr-un program de detoxifiere elaborat de mine, iar după ceva timp, eu am aplicat înfometarea medicală. Aceasta ajută la reîntinerirea celulelor și eliminiarea toxinelor. O aplic și la a doua sarcină. Sunt ghidată de un specialist din Sankt Petersburg, iar practica implică și meditații. Timp de 36 de ore nu mănânc nimic și meditez mult. Vă spun cu mâna pe inimă că a doua sarcină trece mult mai ușor din punct de vedere fizic. Eu călătoresc, lucrez la două proiecte, organizez ateliere. Am multă energie, fac sport. E adevărat, am redus intensitatea și frecvența antrenamentelor. Fiind gravidă, nu mă ocolește oboseala.”

Primul copil, Mateo, are astăzi aproape 3 anișori. El nu mănâncă nici carne, nici pește, nici ouă. Lactatele ajung în farfuria lui doar când merge în ospeție. În ultimii doi ani, Mateo a ajuns la policlinică doar de 2 ori.

„Iarna, îi dau vitamine, și anume vitamina C, enzime de papaya și chlorella. Eu niciodată nu mi-am făcut griji că nu o să îmi ajungă lapte matern ca să îl hrănesc. Deși eram vegetariană, aveam lapte din plin, copilul lua în greutate și se dezvolta fix cum se scrie în cărți. Greutatea, înălțimea, starea pielii, starea dinților și a părului sunt excelente. L-am alăptat la sân până la vârsta de 1 an și 3 luni. Când a împlinit 7 luni, în meniul lui au apărut fructele, pomușoarele, terciurile, supele și borșul. Niciodată nu am avut probleme în privința alimentației. Și copilul mănâncă cu plăcere broccoli și dovlecei.”

IMG_20170807_144848

Probabil vă întrebați dacă Mateo știe despre existența cărnii, a peștelui…

„Când merge în ospeție la soacra mea, Mateo îi spune să îi dea carne. Ea, desigur, nu îi dă. El nici măcar nu înțelege ce este asta. El doar vede ceea ce mănâncă ei. Acasă îi explic de unde se ia, iar sincer vorbind, lui nu îi este interesant. A și uitat despre ce vorbesc. Mateo preferă salatele. El e chiar haios la noi. Recent, am fost la ziua de naștere a fiicei unei prietene. Toți făceau poze cu tortul, iar Mateo – cu porumbul. El a declarat atunci în fața tuturor că nu îi place tortul. Meniul principal este constituit din supe, terciuri, hrișcă verde, orez, ovăz. Apropo, el este unicul membru din familie căruia îi place ovăzul și cere terciuri pe apă, fără sare sau zahăr. Înăbușim legumele, îi plac fructele și pomușoarele, dar și făinoasele. Uite că de ultimul aspect mă ocup serios, încerc să țin chestiunea sub control. Acasă eu nu gătesc plăcinte sau clătite. Aproape deloc nu consumăm acasă pâine. Uneori luăm pâine fără drojdii și lavaș. Dar iată că pe bunica soțului nu o putem opri din răsfăț. De două ori pe săptămână îl hrănește cu făinoase.”

DSC_7136

Până la vârsta de 2 ani a copilului este ușor de controlat ceea ce mănâncă. După, devine mai greu, recunoaște Irina.

„Important e să te înțeleagă toate rudele și să accepte modul de viață al familiei tale. Este foarte greu să le explici oamenilor că nu trebuie să îți hrănească copilul cu dulciuri, produse de patiserie și lactate. E greu să iei din fața copilului toate astea la o sărbătoare. Nu vreau să crească niște copii sălbatici sau să se simtă privați de ceva, de aceea nu îi smulg din mână ceva ce a înhățat de pe masa de sărbătoare.”

Dacă într-o bună zi, copiii vor cere totuși carne, la modul serios? Dacă o vor cere ca parte din meniu, cum va proceda Irina?

„Dacă o vor cere cât sunt copii, nu le voi permite să mănânce carne. Pentru asta există multe motive. În primul rând, microflora lor nu e capabilă să digere carnea. În al doilea rând, până la o anumită vârstă a copiilor eu sunt responsabilă pentru această alegere, pe care o consider corectă. Atunci când vor crește mari, vor face deja ei alegerea, peste mâini nu o să le dau. Va fi alegerea lor în viață.”

DSC_7130

La final, Irina adaugă: alimentația corectă nu înseamnă doar lipsa cărnii. Sunt foarte multe metode prin care se pot ruina pofta de mâncare, sănătatea și se pot crea probleme pentru greutatea copilului.

„De exemplu, mamele cred că fructele înseamnă desert și îl servesc imediat după ce copilul a terminat principalul fel de mâncare. Este absolut interzis!  Apoi, deseori li se dă compot, sucuri și ceaiuri în loc de apă. Nimic nu poate înlocui apa și nimic nu e mai sănătos decât apa. Mai există tactica de manipulare greșită: „Dacă nu mănânci supa, nu o să primești bomboana. Eu cunosc mulți copii, care deloc nu consumă fructe și legume, deoarece la vârsta de doi anișori au receptorii distruși de bomboane, biscuiți și crenvurști.”