Alergiile alimentare sunt reacții ale sistemului imunitar la o proteină din anumite alimente care este considerată inofensivă pentru organism. Astăzi, tot mai des, alergiile alimentare apar în rândurile copiilor. Și, asta pentru că vremurile s-au schimbat, alimentația s-a schimbat, preferințele copiilor la mâncare sunt altele și avem foartă multă hrană procesată industrial.

Alergia afectează mai multe părți ale corpului, cum sunt ochii, nasul, gâtul, plămânii, pielea sau tractul gastro-intestinal. Gradul de severitate însă variază de la o persoana la alta, uneori manifestările pot fi ușoare (implicând doar o parte a corpului cum este pielea), iar altele sunt mai grave și afectează mai mult de o parte a corpului.

Cum se manifestă alergia alimentară?

Atunci când copiii sunt alergici la mâncare, organismul lor tratează mâncarea ca pe un invadator și lansează atacul sistemului imunitar. Uneori, organismul creează un anticorp numit IgE, o proteină ce poate detecta mâncarea. Dacă cel mic mănâncă alimentul din nou, anticorpul transmite sistemului imunitar al copilului să elibereze substanțe precum histamina pentru a lupta cu „invadatorul”. Aceste substanțe cauzează reacții alergice, ce pot fi ușoare sau severe.

De obicei, simptomele apar la câteva minute sau chiar la două ore după consumul unui anumit aliment. Copilul se poate plânge că are mâncărimi, iritație sau senzație de arsură în zona limbii sau cavității bucale, sau doar să spună că își simte gura diferit. Poate exista o senzație de mâncărime la urechi, pot apărea erupții sau pot fi întâmpinate dificultăți la respirație. Bubițele în jurul gurii sau în alte părți ale corpului pot indica și ele alergii alimentare.
Dacă cel mic suferă o reacție alergică severă, acest lucru îi poate amenința viața.

Totuși, în unele cazuri, reacțiile alergice la alimente, precum eczema sau problemele gastrointestinale ca voma și diareea, sunt cronice sau în desfășurare. (Eczema constă în apariția pe fața, brațele, trunchiul sau picioarele copilului a unor bubițe sau porțiuni de piele uscată și solzoasă.)

Copiii pot avea o reacție alergică la un aliment chiar dacă l-au consumat înainte fără nicio problemă. Așadar, un copil care moștenește tendința de a fi alergic la ouă ar putea să nu aibă o reacție alergică în primele câteva dăți în care le consumă, însă simptomele își vor face apariția în cele din urmă.

Distribuie articolul: