Cei cu dragoste de neam și „inimă română”, vorba cântecului, cel puțin o dată în viață au avut ocazia să asculte cu pasiune renumita melodie „Cântă cucu-n Bucovina”. Puțini însă știu cine este autorul textului. Puțini probabil au auzit de Constantin Mandicevschi, autorul cuvintelor acestui „imn” al românilor din Bucovina. Despre istoria acestui cântec, dar și despre personalitatea lui Constantin Mandicevschi, aflați mai jos.

Constantin Mandicevschi a fost vlăstarul unei familii nobile preoțești care avea ostrânsă legătură cu ortodoxismului din Bucovina. Sa născut Constantin Mandicevschi la 24 mai 1859, în satul Bahrineşti, fostul județul Siret, (act. raionul Hliboca) în familia preotului Vasile Mandicevschi şi al soției sale Veronica, fiica profesorului Constantin Popovici, de la Institutul de Teologie. Mama sa a fost sora renumitului savant european Eusebiu Popovici, profesor universitar de istorie bisericească și a arhimandritului Clementie Constantin Popovici, de asemenea profesor universitar.

În anul 1869, Constantin începe cursul liceal la Cernăuţi, susținând în vara anului 1877 bacalaureatul. Frecventează apoi Universitățile din Cernăuți și Viena, încheindu-și studiile în anul 1884 cu un examen de capacitate la istorie, geografie, limba și literatura germană. După aceasta își începe activitatea pedagogică. În anii 1884-1893 a lucrat ca profesor la liceul din Suceava, unde a predat cursul de istorie și limbă germană.

În perioada anilor 1893-1896 activează ca profesor la Școala reală superioară ortodoxă, apoi în decurs de 22 ani ca director. Reforma cea mai importantă care a fost efectuată la anul 1898 de către Mandicevschi a fost introducerea limbii române ca obiect obligatoriu pentru elevii acestei școli. Organizația acestei reforme a fost realizată de el în mod exemplar, aducând rezultate excelente din partea cadrelor didactice și a elevilor, notează Blogul Costiceni.

Despre cântecul, „Cântă cucul înBucovina” sau (Cântă cucul bată-lvina; Cântec pentru Bucovina; Bucovina plai cu flori) putem spune că este mai mult decât o doină sau cântec obișnuit. Acest „imn” evocă o pagină de istorie pură a românilor de la începutul secolului al XXlea. A fost scris de un director de bibliotecă, ConstantinMandicevschi. Versurile sunt originale, iar melodia este un cântec de jale bucovinean adaptat. A fost o „comandă” de la ministrul Spiru Haret omul care a dat numele unui crater de pe Lună, care, ajutat de prietenul său Nicolae Iorga,vor să renască spiritul unei Românii ciuntite din toate părțile,organizat, la 1904, festivitățile de comemorare a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare.

Urmăriți mai jos mai multe variante interpetative celebre ale cântecului:

Grigore Leșe

Maria Iliuț

Andrei Ioniță la X Factor 2015

Nicoleta Nucă la „Marea Unire ZU”

Video: Youtube.com