Imaginaţia noastră nu are limite când vine vorba de a scorni o minciună pentru a scăpa dintr-o încurcătură sau pentru a mai dormi o oră în plus dimineaţa. Uneori, o minciună bine elaborată necesită planificare, poate chiar cooptarea unei alte persoane. „Întreabă-l pe Mihai, aseară a trebuit să lucrăm peste program,” îi spui tu soţiei, când, de fapt, tu şi Mihai aţi ieşit la o bere. Sau, când suni la servici să-ţi anunţi şeful că azi eşti bolnav şi nu poţi veni la muncă, vorbeşti puţin răguşit şi tuşeşti de vreo două ori, ca să fii mai convingător.

Cel mai adesea, însă, oamenii spun aşa zisele minciuni albe, menite să protejeze persoane dragi sau să evite explicaţii lungi şi inutile. Uneori, adăugăm mici neadevăruri când povestim o întâmplare neobişnuită căci, nu-i aşa, orice poveste spectaculoasă merită mici înflorituri. Dar, să trecem în revistă topul celor 10 de minciuni pe care oamenii le spun aproape zilnic.

1. „Ajung în cinci minute”

Când tu încă te speli pe dinţi, iar persoana cu care trebuie să te întâlneşti te sună să-ţi comunice că a ajuns, deja, la locul întâlnirii, nici prin cap nu-ţi trece să-i spui adevărul, adică că vei întârzia o jumătate de oră. Nu, îi spui că eşti, deja, pe drum şi că ajungi în cinci minute.

2. „O fi ajuns în spam”

Când şeful sau colegul de birou te întreabă dacă ai făcut ceva vis-a-vis de e-mailul trimis cu o săptămână în urmă, tocmai îţi aminteşti că ai uitat complet de el. Dar n-o să recunoşti aşa ceva. Nu, îi spui şefului sau colegului, cât se poate de senin, că nu ai primit niciun mail pe subiectul respectiv. Sau, cine ştie, poate că, din greşeală, mailul cu pricina a intrat direct în folderul „Spam”. Şi îl rogi, desigur, să-ţi trimită din nou mesajul care, de fapt, se află de o săptămână în căsuţa ta „Inbox”.

3. „Ah, am uitat”

De câte ori nu ţi-ai ignorat şeful când ţi-a dat o sarcină inutilă de muncă? Credeai că va uita de ea, aşa cum se întâmplă de obicei, dar uite că de data aceasta n-a uitat. Şi ce altceva ai putea să-i spui şefului decât că… ai uitat. Este o minciună care „funcţionează”, căci tot cu ea scapi şi când soţia te roagă să cumperi ouă în drum spre casă, dar te prefaci că uiţi, căci te grăbeşti să prinzi meciul.

4. „Nu a fost scump”

Este, de obicei replica dată de soţie soţului, când vine acasă cu o nouă pereche de pantofi sau o bluză de mătase. Deşi şti foarte bine că a costat o „avere”, înainte să-i dezvălui soţului suma cheltuită, încerci puţină psihologiei, spunându-i că nu a costat mult sau că avea o mare reducere.

5. „Mă bucur să te văd”

Eşti pe stradă, la o petrecere sau la o cafea cu prietenii şi brusc apare o persoană pe care n-ai mai văzut-o de ani de zile. Uneori nici măcar nu-ţi aminteşti cum o cheamă sau poate n-ai plăcut-o niciodată. Trebuie, totuşi, să menţii standardele de politeţe şi îi spui, cu un zâmbet larg, că te bucuri să o vezi. Poate chiar adaugi un „hai se ne vedem la o cafea curând”, evitând, însă, să stabileşti o zi şi un loc anume de întâlnire.

Sursa

Distribuie articolul: