A fost declarată de Clubul de Presă din Chișinău drept cea mai bună vloggeriță din acest an. Alina Andronache, autoarea proiectului „Vlogul unei mame feministe” trage linia anului care pleacă și ne spune cu ce este mândră și ce vrea să realizeze mai mult în anul ce vine.

A fost un an bun. Cu reușitele și nereușitele sale

„În familie anul acesta am avut multe schimbări și a fost nevoie să ne învățăm a fi foarte organizați. Atât eu cât și Ion suntem foarte activi și implicați în multe activități, copiii la fel au activitățile lor, iar acest lucru a însemnat să ne facem un program ca fiecare să reușească să facă ce își dorește.

Anul 2018 practic fiecare membru/ă al familiei Andronache a avut parte de surprize. Ioana a făcut primii pași, a spus primele cuvinte, primele șotii, primele gesturi de mulțumire, dragoste și afecțiune. Băieții au avut parte de schimbări majore. Noi am renunțat la grădinițele de stat din cauza sistemului dezastruos în domeniul educației și am apelat la cursuri de dezvoltare și diferite activități pentru copii. Ion a reușit să combată stereotipurile și să fie un exemplu bun, un exemplu de urmat. El stă în concediu de îngrijire a copilului, respectiv arată că tații tot pot sta în acest concediu și pot avea grijă de copii. El probabil mai bine ca mine se isprăvește cu toți trei copii.

Pe plan profesional, am reușit să lansez Vlogul unei Mame Feministe, să fiu parte din echipa CPD unde am reușit să învăț multe, dar și să aduc aport la schimbări importante în țară. A fost un an foarte interactiv, încărcat și plin de surprize. Stau acum și încerc să fac o retrospectivă în capul meu și îmi dau seama că multe am reușit să fac. Toate datorită susținerii soțului, dar și a colegilor mei. Totuși e greu să ai trei copii mici, job și activități de voluntariat”, conchide Alina Andronache.

Niciodată nu mă focusez pe regrete

„Încerc să prefac fiecare moment din viața mea, în lecții și experiențe. Cum este o vorbă: Din orice lămâie acră poți face o limonadă gustoasă. Dar… am un regret care nu îmi dă pace. Regret că nu am reușit să fac mai mult pentru femeile care au avut de suferit din cauza sistemului medical perinatal și sper să reușesc în 2019”, recunoaște activista.

Sărbătorile de iarnă sunt cele mai preferate în familia noastră

„Decorarea casei o facem într-un mod special toți împreună, cu multă distracție, muzică bună, gustări și multă veselie. Scriem scrisoare lui Moș Crăciun. Anul ăsta, Andrei și Dumitru l-au rugat pe Moșul să-i îndeplinească visul copilăriei lui Ion. Sper așa să fie! La noi în familie personal Moș Crăciun nu vine, copiii noștri au un spirit de observație tare bine dezvoltat, așa că lăsăm să fie un mister faptul cum ajunge la noi Moșul și lasă cadourile. În schimb pregătim lapte cald și biscuiți pentru el.

Anul 2019 va fi unul decisiv

„Vom decide dacă rămânem sau nu în țară. Este o decizie grea. Noi am avut o tentativă de emigrare, am plecat în Danemarca. Am stat o perioadă acolo și ne-am întors. Dorul de țară, rude, valori și tradiții, de tot ce e al nostru, a fost mult mai mare.  Facem planuri pentru fiecare decizie, indiferent care va fi, indiferent ce ne-a pregătit anul 2019, știu că familia noastră va putea trece peste toate. Cel mai mult ce îmi doresc ca copiii noștri să fie sănătoși și fericiți”, a menționat pentru EA.md Alina Andronache.

La mulți ani și multe bucurii pentru toată familia Andronache!