Atunci când au creat familia, ei au decis că vor avea 3 copii și că le vor dedica timpul de care ei au nevoie pentru asta. Ei bine, dacă până nu demult în țara noastră maternitatea nu avea grad masculin, cel puțin în accepția multora, astăzi toate sunt bine puse la punct, și legal, și practic. Alina și Ion Andronache sunt un exemplu de împărțire egală și fără echivoc a atribuțiilor de părinte, fapt care le aduce împlinire și armonie în familie. Deci, se poate?!

Planurile de acasă nu coincid cu cele de la târg

„Noi am decis că vom avea 3 copii până a ne căsători și până a afla despre prima sarcină. Atunci am zis că vom avea 2 băieți și o fată. Chiar și nume le-am pus. Deși atunci eram mai tineri și mai visători, nouă ne-a ieșit planul. Avem doi băieți și o fată. Însă numele planificat l-am păstrat doar primului copil – Andrei. Dumitru și Ioana aveau planificate alte nume – Mihai și Anastasia. Însă între timp, cupluri apropiate nouă au mai născut și ei copii și le-au dat aceste nume copiilor lor. Din acest motiv am făcut o schimbare de planificare”, povestește Ion.

Cine egalează situația în familie?

„Cu primii doi copii mama a fost cea care și-a asumat grijile copiilor mai mult. Eu eram foarte des plecat peste hotare cu proiecte de serviciu, iar atunci când veneam acasă, eram ocupat cu studiile la cea de-a doua facultate pe care o făceam – teologia. Cu al treilea copil, am decis împreună cu Alina că este rândul meu să stau mai mult acasă și să mă ocup de grijile zilnice ale copiilor. Mai ales că domeniul în care activează ea este unul atât de important pentru femeile din Moldova și acolo este foarte mare nevoie de ea. Dacă va apărea și al patrulea copil, tot eu îmi voi asuma mai multe griji și voi sta în concediu de îngrijire a copilului. Trebuie să egalez situația, nu?”, ne-a declarat Ion Andronache.

Cel mai dificil pentru un tată…

„Cel mai dificil a fost să o adorm pe Ioana în fiecare zi la amiază. Alina a alăptat-o până la doi ani și ea era obișnuită să adoarmă cu sânul în guriță. Băieții erau la grădiniță, iar eu mă plimbam cu ea pe afară în apropiere de oficiul Alinei sau de locurile unde avea ea ședințe. În primele ei luni de viață, Alina ieșea afară la fiecare 2 ore să o alapteze și apoi mergea mai departe să muncească. A fost interesant. De fapt, mai este încă!”, ne asigură tatăl celor 3 copii.

Secrete de weekend

„Deobicei, weekendul este dedicat în totalitate copiilor. Atunci copiii se bucură de prezența ambilor părinți din plin, la fel și părinții. Uneori însă, avem multe lucruri de făcut în weekend, pe care nu reușim în timpul săptămânii să le facem – de exemplu să filmăm câteva episoade pentru vlog sau să facem anumite activități de voluntariat pentru comunitate. Iar atunci vin în ajutor buneii. Mai avem o „tradiție”: seara la cină încercăm jumătate de oră să uităm de tot și să discutăm cu copiii despre reușitele și greutățile prin care fiecare le-a avut în acea zi.

Toți 3 copii, înafără de școală și grădiniță mai au și alte activități – antrenamente la fotbal, pregătire pentru școală, engleză, etc. Atunci ne împărțim cu Alina cine și pe care copil să-l însoțească. Așa fiecare copil are un pic de timp separat în drum spre acea activitate de a petrece singur cu unul dintre părinți. Tot așa, noi aflăm micile secrete ale lor pe care nu le divulgă când suntem în întreaga componență”, ne dezvăluie Ion.

E greu să crești și să educi un copil

„Nu este o povară! Este o plăcere de nedescris atât pentru copil, cât și pentru tată atunci când ambii părinți sunt prezenți în viața copilului. Da, nu este ușor uneori. Să crești și să educi un copil e greu. Însă dacă ai decis sau te-a dus capul să concepi un copil, atunci fii bun și oferă-i toată dragostea părintească, toată afecțiunea și tot timpul necesar pentru ca acel copil să se dezvolte sănătos din toate punctele de vedere. Eu în general nu înțeleg tații care nu se implică des în creșterea și educarea copiilor. Din fericire, am observat că în ultima perioadă tot mai mulți tați o fac. Sper că mentalitatea societății noastre se va schimba și mai mult, așa încât asta să fie văzută ca o normalitate și să nu mai fie discutată peste tot, așa cum o facem și noi acum”, e de părere Ion Andronache.

„Nu cred că sunt persoana potrivită pentru a veni cu sfaturi și recomandări familiilor cu copii. Fiecare familie decide singură în sânul ei cum este mai bine pentru ei. Important ca aceste decizii să nu fie influențate de stereotipuri, prejudecăți și de „ce va spune lumea?””, mai remarcă Ion.