Sportul înseamnă sănătate fizică și psihică, iar alergatul este una dintre cele mai accesibile metode de care dispui pentru a începe să faci mișcare. Deși pare un sport ușor, lucrurile nu stau chiar așa. Nu este exclus că vei comite multe greșeli atunci când vei începe să alergi. Acest lucru e și firesc, de fapt. Iata care sunt câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care ar trebui să le eviți.

1. Startul cu viteza prea mare 
Una dintre cele mai mari greșeli la competiții este startul cu viteza prea mare. Cei mai mulți alergători au cel puțin o experiență legată de un început de cursă când s-au simțit atât de plini de energie la primii kilometri parcurși și și-au depășit propriul ritm numai că spre final s-au simțit extrem de extenuați. Problema este aceea că dacă începi prea repede, îți vei utiliza prea rapid energia stocată și mușchii îți vor obosi mult prea repede, apărând senzația de oboseală și extenuare către finalul cursei.

2. Purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte noi, chiar în ziua competiției
Unii alergători consideră că o pereche nouă de pantofi de alergat le va aduce noroc sau le va da un spor de încredere în ziua competiției. Deși s-ar putea să te simți bine în ei chiar după ce îi încerci, o nouă pereche de adidași te poate roade sau irita de îndată ce începi să alergi în ei.

3. A nu face încălzirea necesară înaintea unei competiții scurte
Când alergi într-o competiție scurtă, dar de intensitate crescută cum ar fi un cros, corpul tău are mare nevoie de încălzire dacă vrei să ai rezultate bune. Aceasta este cu atât mai importantă cu cât vei alerga pe vreme friguroasă. O bună sesiune de încălzire îți va dilata vasele sangvine, ceea ce va asigura mușchilor tăi o bună aprovizionare cu oxigen. Va duce de asemenea la creșterea temperaturii mușchilor tăi până la cea care asigură flexibilitatea și eficiența lor optimă. Crescându-ți treptat ritmul cardiac, încălzirea reduce stresul la care este supusă inima atunci când începi alergatul.

4.A mânca prea mult sau prea puțin înainte de competiție
Mulți alergători care sunt începători în privința competițiilor mănâncă prea mult înaintea întrecerii. Au auzit de noțiunea de „încărcare cu carbohidrați” și se gândesc că trebuie să acumuleze mult mai mulți carbohidrați și calorii în noaptea de dinaintea întrecerii. În realitate pentru competițiile scurte cum ar fi un cros, cel mai probabil că vei avea destulă energie stocată în organismul tău fără să trebuiască să faci o încărcare cu carbohidrați.

La cealaltă extremă se află alergătorii cărora le este teamă să mănânce orice înainte de competiție, de teama că vor avea crampe sau tulburări gastrointestinale. Aceștia vor ajunge cel mai probabil să se forțeze să termine cursa, deoarece către final își vor consuma deja toate rezervele de energie.

5.Startul în zona greșită
Regula de bază a poziționării pe linia de start este următoarea: alergătorii mai rapizi în față, iar cei mai lenți în spate. Cu toate acestea, unii alergători se poziționează mult prea în față, și asta îi face să înceapă într-un ritm care este mult prea rapid pentru ei (a se vedea greșeala 1). Alții însă încep mult prea din spate, și ajung astfel să fie nevoiți să înoate printr-o mulțime de alergători mai puțini rapizi sau de participanți care merg pe jos.