La 17 ani el era deja jurnalist de modă. De atunci, recunoaște chiar el, a crescut mult, iar investiția cea mai importantă a fost în sine. Rebel și nonconformist, Nathaniel Kowalsky caută mereu să gândească așa precum e nivelul la care tinde să ajungă – conceptul fiind unul care i-a adus de-a lungul timpului doar progres în carieră. Cum e să fii jurnalist de modă în Chișinău, de câți bani ai nevoie ca să te faci stilist și de ce un fotograf fashion are nevoie de mai multe decât un simplu fotograf ne-a dezvăluit Nathaniel într-un interviu pentru EA.md.

Nathaniel, amintește-ți te rog de primele tale cochetări cu moda și fotografia, cum au fost și de ce au fost impulsionate?

Cu fotografia și moda am o legătură din copilărie. Îmi aduc aminte cum vizionam Fashion TV în adolescență și visam să trăiesc o viața activă în industria modei. Eram și sunt vrăjit de tot ce este frumos și estetic. Mereu căutam compoziții în tot, natură, obiecte aruncate pe masă, mobila aranjată în odaie, pereți desenați, totul mă inspira și totul personalizăm. Era o chimie invizibilă între mine și lumea care mă înconjoară. Primul pas serios în industria modei a fost primul meu job la 17 ani, jurnalist de modă la un portal media tematic autohton. După puțin timp am fondat portalul meu media despre artă și modă unde m-am dezvoltat împreuna cu echipa mea. Au fost 4 ani minunați plini de creativitate și proiecte inspiraționale. După am pășit în lumea matură și comercială în care înveți treptat să câștigi bani.

Cum a evoluat aceasta pasiune și cum este acum?

A evoluat destul de rapid, cred ca atunci când pasiunea devine jobul tău de bază înseamnă că parcurgi bine calea în viață. E greu să faci ceea ce-ți place și să ajungi la un nivel când pasiunea să-ți aducă un venit bun. Treci prin multe obstacole, critici, trădări, dezamăgiri, dar după multă muncă și experiențe acumulate te schimbi enorm și te uiți altfel la oamenii din jurul tău, la viața pe care o trăiești, multe lucruri devin altfel… mai reale…

Ce proiecte dezvolți și în care dintre acestea te regăsești cel mai mult?

În fiecare lună am multe proiecte noi, proiecte fotografice, evenimente, emisiuni, etc. Fac multe chestii și uneori nu înțeleg când am reușit, cred că înțelegi despre ce vorbesc. Am proiecte de suflet, proiecte fotografice care vorbesc despre ceva, despre probleme din societate, despre oameni, timpuri și emoții. Nu vreau să fiu doar un fotograf care fotografiază imagini frumoase, vreau să fiu fotograful care trezește emoții și lasă în memorie imagini, se remarcă prin stil și idei. Trăiesc din feedback, și nu contează este pozitiv sau negativ. Nu părerea contează, dar existența acesteia. Se spune, dacă lumea comentează, deja e bine.

Se spune că se investește mult în această „industrie”, dar se câștigă bine. Cum e cu banii, totuși?

Am investit mult, în echipament, dar mai mult în studii, eu cred că studiile care le-am făcut m-au evidențiat printre alți fotografi. Nu cred că vreodată am să mă satur să investesc în cunoștințe care sunt foarte necesare. Uneori informația se repetă, dar contează ce metode afli, ce viziuni, stări.

 

Cum să educăm lumea că avem nevoie de stiliști, de oameni de nișă și că un om NU poate face TOTUL pentru un brand?

Știi, stilul e ceva tare personal, ori îl ai, ori nu, ori vrei să-l ai, ori nu, ai nevoie sau nu. Moda nu este pentru toți, este pentru oamenii care vreau și au nevoie să se evidențieze sau să trăiască frumos. Totuși mult contează ceea ce îți dorești, cum gândești și ce planifici să realizezi în timpul apropiat. Modul nostru de a gândi ne programează stilul de viață, omul sărac gândește ca un sărac, omul bogat gândește ca un om bogat. Gândiți așa cum ați dori să fiți și veți vedea că multe se vor schimba în viața Dvs.

Despre stiliști, mereu e bine să te consulți cu un specialist și nu contează în ce domeniu, contează să te adresezi la profesioniști, chiar dacă costă mai scump, dar crede-mă, se merită. Un stilist poate să-ți schimbe viața, pentru că hainele schimb omul și percepția acestuia față de sine însuși. Oamenii vizualizează și își fac asocieri mereu. Experiența mea în calitate de stilist la emisiuni de schimbare de stil m-a convins că hainele pot schimba omul și stilul de viață, am lucrat cu foarte mulți oameni, persoane publice, oameni simpli, oameni cu frustrări și complexe și cu fiecare dintre ei am trăit experiențe tare interesant. Am trecut prin multe emoții.

 

 

Ce-ți propui pe viitor și care este visul cel mai mare al tău, legat de acest domeniu?

Șase ani în urmă visam să fiu cine sunt acum, și nici nu-mi imaginam că ar fi posibil, dar uite, visele se împlinesc prin multă muncă. Acum visez să ajung fotograf de modă internațional, să lucrez cu cele mai de top reviste și Branduri, cu artiști adevărați, cu oameni creativi. Și așa va fi!

 

Ce ai dori tu să schimbi în percepția oamenilor vizavi de domeniul în care activezi?

Mi-aș dori oamenii să fie mult mai OPEN-minded, dar pentru asta este nevoie de multe schimbări la nivel de educație în familie, școala, societate, etc. Și avem mult, mult de lucru. Dar e mai bine, decât era acum 8 ani de când am început cariera mea. Moda nu este doar despre fițe, este despre artă, filozofie, istorie, cultura, societate, este despre mine și fiecare dintre noi! Moda nu este doar la nivel de haute-couture, moda este și despre stilul bunicii, a mamei, tatălui și a fiecărui om din stradă.

 

Foto: Arcady Manah, Moldova Fashion Days, SAKS Magazine