Fiind frecvent întrebat despre stilul conaționalilor noștri, Nathaniel Kowalsky, stilist și fotograf de modă, a decis să dedice o postare în care să dezvolte subiectul și să vină cu sfaturi. Ce părere are despre dorința arzătoare a multora de a se evidenția prin haine, dar nu neapărat într-un mod reușit, dar și de ce au nevoie moldovenii pentru a se îmbrăca bine, aflați mai jos.

Cea mai populară întrebare pe care o primesc este: „Ce părere ai despre cum se îmbracă moldovenii?” și de fiecare dată răspund diplomatic „Mai bine ca în trecut””, explică Nathaniel Kowalsky.

Stil Made in Moldova

„În primul rând, consumatorul moldovenesc este de mai multe categorii, ca și în orice altă țară din lume, să vorbești la general nu ar fi corect.

Sunt oameni care se îmbracă doar din mass-market și aici nu-i vorba de H&M sau Zara, dar de LcWaikiki și DeFacto, unde calitatea nu strălucește, dar în schimb prețurile sunt avantajoase pentru poporul nostru.

Un segment majoritar de consumatori se îmbracă doar de la piață, unde cu toții cunoaștem pe lângă faptul că calitatea îi proastă la haine, stilul hainelor este ales de experții naționali, vânzătorii de la piață. Și uneori mai au posibilitatea să procure haine din magazine specializate și aici nu-i critic, așa este economia țării, hainele nu sunt prioritatea poporului, dar oricum toți vor să arate bine, „bine” după părerea personală.

Citește și: Când pasiunea devine job de bază. Interviu cu stilistul și fotograful de modă Nathaniel Kowalsky

Un alt segment de oameni sunt cei care au un venit mai mare și procură haine de la mall-uri, au acces la haine de peste hotare și mai comandă online, dar asta nu înseamnă că au un stil bun. Despre stil voi discuta mai jos.

O parte mică dintre oameni cumpără de la branduri autohtone de nișă, aici nu vorbesc despre Maicom, Iuvas, etc., la ei totul este bine, este vorba despre branduri un pic mai scumpe, prețul hainelor este justificat de calitate. Să fim sinceri, adevăratul mass-market moldovenesc nu cumpără de la branduri autohtone, ei preferă piața centrală și branduri mult mai ieftine, cât de mult nu am promova noi ideea să susții brandurile autohtone, oamenii din masă nu-și vor permite să cumpere pentru că economia țării este tare proastă.

 

Și mai este un segment mic de oameni care au venituri mari și își permit să facă shopping peste hotare doar de la branduri luxury și aici, mă repet, nu înseamnă că au un stil bun. ”, relatează Nathaniel.

„În continuare despre stil.

Voi începe cu istoria țării noastre, să nu uităm cine și unde am fost 30 de ani în urmă.

Uniunea sovietică a avut un impact important asupra mentalității fiecăruia dintre noi. Până în ’80 modă exista, doar că ea era egală pentru toți, sumbră, fără forme, fără siluete, fără culori, după ’80 situația un pic se schimbă, apar produse de import, oamenii devin mai rebeli, experimentează, apar culorile, coafuri și ținute exagerate, obraznice, oamenii își doreau să fie individuali, burda era la putere, fiecare își cosea dacă nu singur, atunci la cineva ținute personalizate și nu contează că e din aceeași stofă pe care o poartă jumate din țară, contează că este cu detalii care o diferențiază de alții.

Oamenii doresc să se evidențieze, dar nu știu a o face

Majoritatea încă trăiesc cu gândul la „vremuri bune” și atunci când au primit libertatea de a se exprima vestimentar cum își doresc, era clar că va fi un boom de paiete, culori stridente, jeanși rupți, cristale din plastic, rochii fără de gust, dar cu volane, dantelă și super mega încărcate, doar în țările din Est este la modă să umbli cu tot felul de prostii încleiate, injectate, laminate pe față, femeile se pricep mai bine, doar la noi manichiura poate fi de 5 cm lungime și încleiată cu o mie și una de aplicații, din motiv că oamenii DORESC SĂ SE EVIDENȚIEZE, dar nu o știu a face pentru că nimeni nu i-a învățat, nu au educația potrivită, nu au posibilitatea, dar cel mai mult este vorba despre educație.

Aș dori fiecare dintre voi să răspundeți la întrebarea: „Cine te-a învățat să te îmbraci?”

 

Pe mine m-a îmbrăcat mama cam până la vreo 15 ani, eu aveam tare puține drepturi în alegerea hainelor, ce spunea mama aceea și cumpăram. Când am scăpat, primii pantaloni pe care i-am cumpărat au fost de culoarea roșie și aceasta ne vorbește despre faptul că am vrut să scap de toată dictatura de sus și să experimentez, să fiu rebel, adolescența trece și te maturizezi, dar cu părere de rău, la noi majoritatea încă au rămas rebeli și n-au trecut de mintea din adolescență.

De unde oameni stilați în Moldova, dacă nu există educație vestimentară, nu există istorie elegantă în moda țării noastre, noi nu suntem Franța sau Italia, unde dreptul la creație nu a fost suprimat, noi suntem un popor plin de oameni frustrați pentru că am fost limitați în gândire, doar trebuie să trecem prin timp, să se schimbe generațiile și atunci vom avea schimbări.

Mă bucur să văd că tineretul în prezent este mult mai liber în tot, nu doar în alegeri vestimentare și așa cred că ar trebui să fie. Vom ajunge cândva și la ținute minimaliste și stilate, cu părere de bine, situația cu stilul în țară se schimbă, pentru că se schimb generațiile și oamenii au acces la mai multă informație, internetul multe a schimbat, oamenii au de la cine învăța.

Pace tuturor și garderobe cât mai raționale. Nu-i neapărat să fii bogat ca să te îmbraci bine, e important să fii educat pentru a avea un stil de viață și o atitudine inteligentă”, încheie stilistul.

 

Distribuie articolul: