Cu toții ne confruntăm cu diverse probleme, iar uneori, soluționarea lor poate să necesite implicarea unui specialist în psihoterapie. Dr. în psihologie, Aurelia Balan ne spune când ar trebui să cerem ajutor și cum funcționează această practică. 

Psihoterapia – numită și terapia prin conversație – este un proces bazat pe vindecarea rănilor și traumelor psihice și învățarea unor metode mai constructive, pentru a te ajuta să treci mai ușor prin problemele și schimbările din viața ta. Poate fi de asemenea și un proces suportiv, atunci când treci printr-o perioada dificilă, sau când te simți copleșit de evenimentele din viață ta: începerea unei noi cariere, trecerea printr-un divorț, sau pierderea unei persoane dragi, fiind doar câteva dintre exemple. În general, fie că ai o problemă legată de dragoste, de relații, de locul de muncă, de viață sau de sănătatea ta mentală, psihoterapia este recomandată ori de câte ori o persoană se confruntă cu o problemă ce îi cauzează neliniște, o mare durere și o mare supărare, individul persistând în această stare o perioada mai mare de câteva zile. Bineînțeles, există și excepții de la această regulă, dar în cea mai mare parte, consider că nu este nimic rău, ba din contra, să încerci un demers psihoterapeutic, chiar dacă nu ești în totalitate sigur de beneficiile pe care acesta ți le poate aduce.

Citește și: Trebuie să fii nebun ca să mergi la psiholog? Aurelia Balan îți explică de ce ar trebui să vorbești cu un specialist

Nu ai de unde să știi până nu experimentezi!

Pentru că, totuși, mii de oameni vizitează anual un psihoterapeut și cele mai multe cercetări arată că persoanele care au făcut asta, au beneficiat realmente de o îmbunătățire a calității vieții lor. Cei mai mulți psihoterapeuți vor fi, de asemenea, sinceri cu tine, dacă ei cred că nu vei avea beneficii sau, în opinia lor, nu ai nevoie de psihoterapie. Majoritatea psihoterapiilor tind să se concentreze pe rezolvarea problemelor și sunt orientate pe obiective. Asta înseamnă că, la debutul tratamentului, tu și psihoterapeutul decideți ce modificări specifice dorești să faci în viață ta. Aceste obiective vor fi de cele mai multe ori defalcate în obiective mai mici, realizabile și încadrate într-un plan de tratament oficial. Cei mai mulți psihoterapeuți din ziua de azi lucrează și se concentrează asupra acestor obiective, pe care te ajută să le realizezi singur. Acest lucru se face pur și simplu prin intermediul vorbitului și discutând. În spatele acestor discuții se află însă, numeroase tehnici, pe care psihoterapeutul le aplică, și\sau exerciții ce sugerează cum te-ar putea ajuta să navighezi mai bine în acele zone dificile din viață ta.

Problema conștientizată este primul pas spre vindecare

Psihoterapia îi ajută pe oameni să învețe despre tulburarea lor și de asemenea, sugerează mecanisme suplimentare de adaptare pe care persoană le poate găsi mult mai eficiente și constructive.

Psihoterapia are cel mai mare succes atunci când individul își conștientizează problema și intră din proprie inițiativă în demersul terapeutic, cu dorința puternică de a face schimbări în viața lui. Dacă nu doriți să faceți modificări, schimbarea se va produce într-un proces mult mai lent. Schimbarea înseamnă modificarea acelor aspecte din viață ta, care sunt dăunătoare pentru tine și\sau contribuie la crearea unor probleme nefavorabile fie că sunt noi, sau care se află deja în curs de desfășurare. De asemenea, este recomandat să-ți formezi și să-ți păstrezi o viziune deschisă pe tot parcursul demersului psihoterapeutic. Fii dispus să încerci lucruri noi, care poate de obicei nu le puteai face! Psihoterapia înseamnă de cele mai multe ori, să-ți provoci propria existență, să-ți schimbi sistemul de credințe și cel mai adesea să poți să te conții pe ține. De aceea succesul ei crește pe măsură ce ești capabil și dispus să faci toate aceste lucruri, cu ajutorul unui specialist într-un cadru confortabil și sigur, plin de suport și susținere.

Vezi și: Infertilitatea psihologică, explicată de Aurelia Balan. Din ce motive unele persoane nu pot sau aleg să nu aibă copii