În cadrul proiectului „Oamenii întreabă, experții răspund”, inițiat de Farmacia Familiei în colaborare cu partenerii săi, medicul ORL de la Clinica Pediatrica, Lucia Gariuc a răspuns întrebărilor date de pacienți online. Cu siguranță mulți părinți vor găsi răspuns la anumite întrebări pe care le avea și ei, în raport cu copiii lor.

„Voi încerca să comasez două întrebări: a dnei Inga Mosnegutu „Bună ziua. De mult mă frământă o întrebare: cum, de fapt, trebuie sa arate amigdalele sănătoase la copii (4ani). Ele, în mod normal, se văd atunci cand deschide gurita sau stau ascunse în lateral? La băiețelul meu se văd bine, asa, ca doua mingiute, nu se unesc ,dar sunt proeminente.”

Și a dnei Sorina-Dana Lungu „Copil 5 ani jumate. Are o amigdala foarte mare si una normală. A rămas așa după mai multe raceli pe cand era bebeluș. Am făcut si o micșorare de amigdale acum 2 ani, dar eu nu am văzut nici o diferenta. Ar mai trebui facuta o micșorare, scoase sau lăsate așa? Multumesc”.

Deci, Amigdalele Palatine la copii, în general până pe la vârsta de adolescență, poate difera mult mărimea lor, starea lor, vizibilitatea lor. Atâta timp cât ele nu deranjează copilul, cât el nu face episode de amigdalite repetate, cât nu au schimbări reumatice, Cât nu apar condiții care ne-ar pune semn de întrebare de mișcorare sau înlăturarea lor, atunci în opinia mea ele trebuie doar monitorizate, faceți controale de rutină la specialist și evaluăm dinamica pe parcursul anilor. Dar dacă ele nu deranjează, mărimea nu trebuie să vă pună în gardă. Cât timp ei nu au sforăit nocturn, pentru că nu doar adenoizii, dar și amigdalele mărite pot cauza asta, cât timp nu au obstrucția care să-i încurce să respire calitative, îi lăsăm în pace și nu le facem nimic”, ne spune medicul ORL Lucia Gariuc, din cadrul Clinicii Pediatrica.

Vezi și: Extragerea glandelor la maturi?! Iată părerea medicului ORL Lucia Gariuc (Video)

În cadrul acestui proiect, vom reveni și cu alte răspunsuri ale medicului ORL Lucia Gariuc pe parcursul acestei săptămâni.