Să fii femeie de afaceri de succes în Republica Moldova înseamnă să ai foarte mult curaj. Eroina noastră și-a dobândit succesul prin multă muncă, dedicație și motivație. Mai mult decât atât, Svetlana Nițoreanu este primul producător din țară care dezvoltă cultura de alun ecologic, scrie AGORA.md. E o responsabilitate pe care și-a asumat-o, împreună cu soțul, acum cinci ani. Livada se întinde pe o suprafață de zece hectare în satul Grigorievca, raionul Căușeni. 

„Luând  în considerație că livada deja este la al cincilea an, în primii ani se investește foarte mult și veniturile vin un pic mai târziu”, dezvăluie Svetlana Nițoreanu.

Nu s-a gândit niciodată că va avea propria afacere în agricultură. Svetlana a absolvit două facultăți – psihologie și cea de finanțe și bănci. A lucrat mai mulți ani în sistemul bancar, dar la un moment dat a hotărât că a venit timpul pentru o schimbare. Totul a început în anul 2015, atunci când familia Nițoreanu a plantat livada de alun ecologic, prima de acest fel din Moldova.

„De câteva decenii în Republica Moldova, totuși, au început să cultive această nucșoară. La noi s-a început foarte simplu, dintr-o necesitate de a diversifica afacerile existente deja și după mai multe calcule, studii, s-a convenit asupra la cultura dată. În 2015, când a venit această idee, am avut marele noroc să reușim să consolidăm totuși zece hectare, deci într-un termen foarte scurt ne-a reușit acest lucru. Timp de cinci ani a fost depus foarte mult efort pentru ca să mai consolidăm câteva parcele care sunt în apropiere. Vreau să vă zic că ne-a reușit acest lucru și probabil în următorii ani dacă vom avea posibilitate financiară vom planta încă cam tot atât”, povestește Svetlana.

Inspirată de o vizită în Germania

Tânăra antreprenoare s-a inspirat și a învățat tot ce se putea despre cultura ecologică după ce a vizitat o expoziție specializată în Germania. S-a convins că alunul ecologic are perspectivă în țara noastră, iar în 2019 a strâns prima roadă, a cules atunci o tonă de alune.

„Luând în considerație că este o livadă de alun ecologic necesită o îngrijire specială. Începând cu anul trecut noi am trecut la teren în verde și presupune că iarba trebuie să fie cosită. Pentru tehnica pe care o deținem am apelat la mai multe proiecte, granturi, am colaborat foarte mult cu ODIMM, fiindcă altfel este practic imposibil, luând în considerație că livada deja este la al cincilea an, în primii ani se investește foarte mult și veniturile vin un pic mai târziu”, ne povestește Svetlana.

„Nu mi-aș dori ca alunul meu să fie vândut numai ca miez sau în coajă, mi-aș dori un produs care să fie procesat dar cred că durează, în primul rând, și la moment este numai ideea”, mai spune femeia.

Ambițioasă din fire, Svetlana își dorește să creeze un produs procesat din alune

„Este o afacere de familie dar presupune că fiecare își are domeniul său de activitate, fiindcă, în momentul în care eu mă ocup cu promovarea, atragerea de granturi, finanțări, bancă soțul se ocupă cu îngrijirea. Nu mi-aș dori ca alunul meu să fie vândut ca miez sau în coajă, mi-aș dori un produs care să fie procesat dar cred că durează, în primul rând, și la moment este numai ideea. Trebuie să fie bine conturată, bine accentuată cu parteneri de încredere”, e convinsă antreprenoarea.

A acumulat experiență pe care o împarte cu cei care au decis să planteze alun. Îi consideră pe aceștia mai degrabă parteneri și nu concurenți.

„Noi avem foarte mulți tineri care, găsind profilul meu pe Facebook, ne scriu, doresc să vină în vizită, iar noi întotdeauna suntem foarte deschiși, întotdeauna povestim cu amănunte despre greutățile pe care le întâmpinăm, eu îi preîntâmpin că greutățile mele sunt ale mele, voi cu siguranță o să aveți alte greutăți despre care poate nici nu vă dați seama acum dar greutăți cu siguranță sunt și o să fie trebuie numai să mergem și să le depășim”, afirmă femeia.

„Planurile aveau să fie mărețe și de lungă durată dar pandemia și-a făcut efectul și eu sunt foarte sceptică cu privire la planurile de viitor”

Svetlana Nițoreanu

Iar ce ține de planuri de viitor, starea de urgență instituită în țară i-a mai tăiat din aripile larg deschise:

„Să fi răspuns la întrebarea aceasta până la pandemie, planurile aveau să fie mărețe și de lungă durată dar pandemia și-a făcut efectul și eu sunt foarte sceptică cu privire la planurile de viitor. Dacă am putea să reușim să îngrijim conform standardelor și caietului de sarcini este ok, dacă am reuși să cultivăm și realizăm în Moldova este ok. La început, în septembrie-octombrie 2019 am avut încheiat un contract cu o companie care livra pentru o rețea de magazine dar în cazul pandemiei noi am sistat acest contract și am trecut la vânzările online, Facebook”, ne povestește Svetlana Nițoreanu.

Află mai multe din video:

*În perioada stării de urgență, AGORA își propune să fie alături de producătorii autohtoni și să-i susțină în demersul lor, deloc ușor, de a rezista și de a rămâne pe val. De aceea, vă vom prezenta poveștile din spatele brandurilor, oferindu-vă astfel șansa de a-i descoperi pe cei care, prin idei inovative, talent și dăruire, dau formă și culoare noțiunii de „autentic”.