Nadya Gudumak, creatoarea unuia dintre cele mai cunoscute branduri din ţara noastră, Nikita Rinadi, este o femeie de succes datorită implicării sale sută la sută în tot ceea ce face.
Ambiția, pasiunea, precum și dorința de dezvoltare continuă sunt elemente ce definesc echipa pe care o conduce de aproape 12 ani. Timp în care a dus faima țării departe de hotarele ei datorită hainelor de calitate și a designului deosebit. A participat la zeci de expoziții, obținând premii de valoare, mențiuni. Creațiile ei au cucerit femei din România, Asia, Kazahstan, Azerbadjan, Italia, Germania, unde a avut magazine în colaborare cu alte branduri.

Spune despre sine că este o femeie frumoasă, puternică, deșteaptă și foarte ambițioasă, rezistentă la stres și flexibilă atunci când este necesar. O mamă și o soție exemplară care știe sigur că pentru o viață fericită trebuie să fie împlinită din toate punctele de vedere. Tinde spre perfecțiune și progres, lucrează mult și știe că rezultatele obținute sunt datorită implicării și a muncii asidue. Astfel, experiența acumulată, dar și dorința de a schimba spre bine lucrurile au impulsionat-o pe femeia de afaceri să se implice și în politică. Acolo o găsim ca Nadejda Tatarciuc, nume obținut după căsătorie.

Nadya, ce te motivează să acționezi mereu și să fii mai bună cu fiecare zi?

Cerințele față de mine și viața în general. Sunt o promotoare a dezvoltării și progresului continuu, rezultatul e primordial pentru mine, din acest motiv încep ziua de muncă de la 6 dimineața și se finisează în jur de ora 22:00.
Dar cea mai mare motivație sunt oamenii, ei mă fac mai bună, mai încrezătoare, mai fericită.

Inspiri zi de zi prin puterea de convingere, prin inteligența sa, dar și prin capacitățile de a schimba ceva în jurul său. Cum este posibil?

Mulțumesc frumos pentru apreciere. Datorită implicării și atitudini mele corecte față de toți și de toate reușesc să inspir încredere. Am dezvoltat în mine aceste abilități datorită unei dorințe puternice de a cunoaște mai multe și a deveni mai bună în fiecare zi. Sunt încrezătoare și mereu ajut pe toți cei care au nevoie.

Domeniul Fashion este extrem de concurențial. Totuși, sunteți prezenți în această piață de 12 ani. Ce anume vă diferențiază de alte branduri?

Unicitatea produsului, calitatea și managementul bun. Cred ca și spiritul competitiv. Am participat la nenumărate proiecte organizate personal pe domeniul fashion, peste 30 de expoziții internaționale, în Asia, în Europa, în țările CSI. Am organizat prezentări de modă pe podiumurile mari ale lumii, evenimente de fashion, am realizat colecții sezoniere, tematice, capsulă. Am colaborat cu personalități notorii din țară și peste hotarele ei, am realizat lucrări complicate haute couture, iar lista ar putea continua.

Ce dificultăți ai întâmpinat ca antreprenor, de-a lungul acestor ani?

Educația și profesionalismul, ca primă problemă. După care indiferența statului pentru oferirea posibilităților de dezvoltare a mediului antrepronorial, insufieciență de oameni specializați și profesioniști. Prețurile scumpe la materie primă din cauza că sunt importate, arenda scumpă, tehnica de loialitate pentru dezvoltarea și instruirea managerilor de top. Concurență sănatoasă – nu există. Cooperare cu alți producători la fel nu este posibilă.
Fabrica noastră, cu sediul în or. Călărași, oferă peste 180 de locuri de muncă. Într-adevăr este un proiect enorm de mare, dar, în același timp foarte responsabil și complicat. Îmi doresc foarte mult să ajut femeile din zona rurală, să le ofer locuri de muncă pentru a-și putea întreține famiile să fie alături de cei dragi. Din acest motiv am creat anterior un curs pentru femeile care și-ar dori să activeze la noi în țară, să le motivez să rămână alături de copiii lor.

Ai o familie frumoasă, cum reușești să fii o mamă bună și o femeie de afaceri implicată?

Sunt fericită, am o familie pe care o iubesc enorm și, probabil din acest motiv am decis să mă implic în politică – pentru a-mi păstra familia integră, pentru a putea lucra decent aici în țara mea și desigur să pot ajuta mediul de afaceri să se dezvolte cât mai mult.

De ce ai ales să te implici în politică?

Lucrurile în țara noastră nu merg bine de loc. Suntem cea mai săracă țară din Europa, emigrarea este masivă, iar natalitatea dimpotrivă – mică. Foarte multe sate dispar, întreprinderile se închid, crește rata șomajului… Nu pot fi indiferentă. Pandemia din 2020 a fost o lecție extrem de utilă pentru autorități. A lovit rapid, pe neașteptate, ca un uragan, și părți importante ale economiei s-au oprit, aproape peste noapte. De aceea, am învățat că ar trebui să avem întotdeauna un plan de acțiune pentru situațiile neașteptate, trebuie să putem lua decizii rapid.
Mie, dar, cu siguranță tuturor ne place să avem stabilitate. Însă, cu regret, nu putem spune că țara noastră ne oferă ceva sigur și stabil. Avem nevoie de reforme, de strategii bine gândite, de oameni tineri bine școliți care să le implementeze și, totodată să scăpăm de corupție.


Care au fost, după tine, cele mai importante lecții luate de-a lungul anilor?

Poate cea mai importantă lecție însușită de mine este că familia și oamenii dragi sunt cea mai mare bogăție și cea mai de preț verigă a unui neam. Îmi doresc să revină o bună parte a populației noastre, rude, prieteni, plecați deja de ani buni. Un loc de muncă bine organizat și un salariu decent îți oferă perspective și speranța unui viitor frumos alături de oamenii dragi. Cu toții ne dorim o normalitate, dar acest fenoment poate fi doar într-o țară bine dezvoltată și bine pregătită.
Sănătatea este primordială – una dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să atragem mereu atenția, iar cadrul medical să-l valorificăm și acest domeniu să fie unul de referință pentru țară.


Ce ai vrea să poți schimba, dacă vei avea posibilitatea, pentru antreprenori?

Am pregătit atent și minuțios un proiect de dezvoltare a mediului de afacere. Deoarece acest domeniu îmi este foarte aproape mi-am propus să ajut sectorul atreprenorial, să ridicăm economia, să încurajăm agenții economici prin diverse programe și facilități de susținere și posibilități de creștere a lor. Totodată îmi doresc să îmbunătățim imaginea țării noastre prin promovarea produselor și serviciilor prestate, precum și mărirea exporturilor, etc. Cred că fiecare idee are dreptul la viață, merită să fie implementată și susținută pentru că doar așa ne putem dezvolta. Însă, avem nevoie de o susținere din partea statului. Doar așa vom avea parte de schimbări benefice, atât pentru noi, antreprenorii, cât și pentru angajații care lucrează cu dedicație.

Foto: Arhivă personală