Fierul este foarte important pentru organismul nostru, iar oscilațiile sale sunt motiv de urmărit – atât scăderea, cât și surplusul. Organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele roșii ale sângelui, care sunt necesare pentru oxigenare și arderea grăsimilor și caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care înfometează nu funcționează dacă nu mâncați alimente bogate în fier. Lipsa ori, dimpotrivă, excesul de fier vă poate face letargici și obosiți. Oamenii care primesc suficient fier într-o zi tind să fie mult mai activi pe tot parcursul zilei.

Supradoza de fier nu va va ajută să ardeți mai multe grăsimi. Sângele oxigenat este o necesitate pentru arderea eficientă a grăsimilor, dar acest lucru nu înseamnă că ingestia suplimentară de fier va acceleră timpul de ardere a grăsimilor. Supradozajul cu fier poate fi la fel de simplu că și excesul de zahăr, de aceea trebuie să fiți vigilenți. Multe femei suferă de deficit de fier sau anemie, pentru că nu mănâncă alimente suficient de bogate în fier. În plus, ele pierd destul de mult fier în timpul menstruației. Din aceste motive este foarte important să adăugați la mesele zilnice alimente bogate în fier. Anemia prin deficit de fier este o problemă a copiilor care nu mănâncă suficient. Verificați lista de mai jos pentru a cunoaște care sunt alimentele bogate în fier, plus alimentele care trebuie sau nu, asociate cu acestea.

Cantitatea zilnică necesară

Aportul de fier recomandat pentru bărbați și femeile aflate la post-menopauză este de 8 mg/zi. Cantitatea indicată pentru femei înainte de menoapuză este de 18 mg/zi și recomandarea crește la 27 mg/zi pentru femeile gravide. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 luni au nevoie de 11 mg, de la 1-3 ani de 7 mg/zi, de la 4-8 ani de 10 mg/zi, de la 9-13 ani 8 mg/zi, 14-18 ani 11 mg/zi (băieți) și 15 mg/zi (fete).

Alimentele care conțin fier e bine să fie însoțite, la masă, de carne, pește, portocale, pepene galben, căpșuni, grapefruit, broccoli, varză de Bruxelles, tomate, suc de roșii, cartofi, ardei verde și roșu, vin alb pentru a crește absorbția de fier în organism.

Printre alimentele care au un conținut important de fier, conform sursei citate, se număra:

  • orez brun – o ceașca preparat-0.8 mg
  • pâine integrală de grâu – 1 felie-0.9 mg
  • germeni de grâu – 2 linguri-11 mg
  • brioșă-1 brioșă simplă – 1.4 mg
  • fulgi de ovăz – 1 ceașca preparată-1.6 mg
  • pită de grâu-o felie – 1.9 mg
  • spaghete îmbogățite cu fier – 1 ceașca preparată-2 mg
  • târâte-1 ceașca – 6.3 mg
  • semințe de floarea soarelui – 30 mg-1.5 mg
  • lapte de soia-o ceașca – 1.4 mg
  • boabe de fasole-conservă jumătate de ceașca – 1.6 mg
  • năut-1/2 cană de conservă – 1.6 mg
  • tofu-jumătate de ceașca – 1.8 mg
  • burger de soia – mediu-1.8-3.9 mg
  • spanac crud – o ceașca-1 mg
  • spanac fiert – o ceașca-3.5 mg
  • semințe de dovleac – 1/2 ceașca prăjite-8.5 mg
  • fistic – 1/2 ceașca-4.4 mg
  • broccoli – 1/2 ceașca de broccoli fiert-0.7 mg
  • fasole verde – 1/2 cană fiartă-0.8 mg
  • fasole lima – 1/2 ceașca fiartă-1.8 mg
  • sfeclă – 1 ceașca 1.8 mg
  • mazăre – 1/2 ceașca congelată fiartă-1.3 mg
  • cartofi-gătiți sau fierți-1 cartof mediu-4 mg
  • pepene verde – o felie medie-3 mg
  • legume cu frunze verzi – 1/2 ceașca-2 mg

Distribuie articolul: