Pe 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA. Din păcate, chiar dacă omenirea a făcut un progres important, de la descoperirea HIV/SIDA, aceasta rămâne o problemă majoră de sănătate publică care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

La începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 14.400 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, iar în perioada ianuarie – octombrie 2021, conform datelor din registrul PTH,  au fost confirmate 662 cazuri noi, comparativ cu 567 de infecții depistate în aceeași perioadă a anului 2020.

Majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. Pentru segmentul de vârstă 0-39 ani, incidența infecției cu HIV a constituit 18 cazuri la 100 mii populație, pentru 15-24 ani – aproximativ 14  cazuri, iar pentru vârsta de 40 ani şi mai mult – 15  cazuri.

În peste 90 la sută din cazuri, virusul HIV s-a transmis pe cale heterosexuală, iar în 4 procente din îmbolnăviri – pe cale homosexuală. Consumul de droguri este responsabil de 3% din infectări, iar în alte 2,4%  îmbolnăviri – virusul s-a transmis de la mamă la copil.

#JustTest – mesajul, dar și denumirea campaniei sociale lansată de Ministerul Sănătății cu suportul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, UNAIDS Moldova și a autorităților locale. Până pe 21 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

Foto: positivepeople.md

În acest an, Ziua Mondială de combatere HIV SIDA se desfășoară cu sloganurile „Pentru tine, pentru ei, pentru fiecare!” și „Este important pentru toți. Fiecare este important!”. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV în cadrul punctelor mobile. Totodată, până pe 21 decembrie, vor fi organizate traininguri în rândul tinerilor pentru promovarea testării; vor fi promovate și difuzate materiale informative în instituții specializate, transport public, rețele sociale; vor fi lansate diverse flashmob-uri și chatbot-uri pe rețelele sociale. De asemenea, pentru a evalua nivelul de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV, va fi realizat un screening prin intermediul software RID.

Am discutat cu Andrei Stolearenco, lucrător social în cadrul AO „Inițiativa Pozitivă” despre situația și problemele cu care se confruntă persoanele HIV pozitive de la noi din țară. 

„Lucrez cu persoanele care trăiesc cu HIV. Pentru cei care abia își cunosc statutul HIV pozitiv este important să aibă parte de informații veridice privind acest statut ca să-l poată accepta, să învețe să trăiască cu acesta. Odată ce își află statul le este foarte dificil să înțeleagă și accepte. Este dificil psihologic.

Activez în cadrul Dispensarului Dermato-Venerologic, acolo unde se adresează după ajutor persoanele cu întrebările legate de infecția HIV, deseori fiind redirecționate de medicii lor. Ulterior aflăm de ce persoana a decis să se adreseze la noi sau de ce a decis să facă un test a infecției HIV și apoi o ajutăm. De asemenea, lucrăm cu persoanele care deja s-au testat, sunt la evidență, beneficiază de serviciul social, își primește medicamentele și le explicăm de ce este important să ia pastilele zilnic la aceleași ore, pentru tot restul vieții

Problemele cu care ne confruntăm în țara noastră este discriminarea și stigmatizarea persoanelor cu HIV, deoarece chiar și fiind în secolul XXI, încă există stereotipurile că persoana este contagioasă, dar nu este așa. Totul s-a schimbat. Persoanele cu HIV sunt purtătoare, dar nu sunt contagioase și periculoase pentru societate, dacă își iau medicamentele zilnic la aceeași oră. Ele au tot dreptul să fie fericite, să aibă familie, copii, nu au restricții doar pentru că au statut HIV pozitiv. Din nefericire ne ciocnim inclusiv în instituțiile medicale cu stigmatizarea, iar oamenii se închid în sine și nu merg nici la spital, deoarece au frica de a fi discriminați din această cauză. Sperăm că în viitor, lucrurile se vor schimba, iar oamenii cu HIV vor avea parte de mai multă susținere și atitudine mai bună”, mai povestește lucrătorul social.

„Medicamentele sunt oferite gratuit, testele rapide sunt de asemenea gratuite – este important ca oamenii să aibă dorința de a trece testul pentru a fi la curent cu statutul lor. Este foarte important ca omul să nu vină când este deja într-o stare avansată a bolii, ci atunci când își cunoaște statutul HIV ca să se pună la evidență, să-și înceapă tratamentul și să trăiască mai departe fericit, înainte ca HIV să treacă în SIDA. Este important pentru fiecare om să aibă grijă de sănătatea sa, să facă testul odată la jumătate de an. Și mai este important ca fiecare să înțeleagă pentru sine că statutul HIV pozitiv este neplăcut, dar trebuie să-l cunoaștem la timp, înainte de a ajunge într-un stadiu avansat.

Societatea trebuie să înțeleagă că unindu-ne forțele ne putem ajuta reciproc, iar atitudinea discriminatorie nu ne va ajuta să învingem SIDA în țara noastră. Trebuie să avem grijă de sănătate și încercăm să ajutăm oamenii să se adreseze la timp la specialiști”, conchide, Andrei Stolearenco.

În prezent, în lume sunt înregistrate circa 38 de milioane de persoane infectate cu Virusul Imunodeficienței Umane, care nefiind tratat, duce la SIDA. În 2020 s-au infectat circa 1,5 milioane de persoane și tot în acest an 2020 au murit aproape 680 mii de persoane din cauza bolilor legate de SIDA.

Potrivit OMS peste 19 milioane de femei trăiesc cu HIV în întreaga lume și multe adolescente sunt expuse riscului de a contracta HIV – dintre care majoritatea sunt de vârstă fertilă. Astăzi, a fost lansat un apel la acțiune, astfel încât vocile, interesele și preocupările femeilor să fie în centrul noilor studii de investigație asupra medicamentelor și pentru ca nicio femeie să nu rămână fără acces informat la medicamente inovatoare pentru tratarea și prevenirea HIV.

De la descoperirea HIV, de la începutul anilor ’80 și până în prezent, doar patru persoane diagnosticate cu acest virus s-au vindecat: două dintre acestea cu ajutorul transplantului de celule stem, care din păcate, nu este efectiv în toate cazurile.

Citește și: Caz medical extrem de rar: O femeie s-a auto-vindecat de HIV fără tratament special. Cum a fost posibil