Descoperire care oferă speranță cercetătorilor și omenirii în general. O femeie diagnosticată acum opt ani cu HIV – virusul care provoacă SIDA – s-a vindecat fără tratament special. Este al doilea caz de auto-vindecare în istorie, despre care se știe.

Un caz similar de auto-vindecare a fost înregistrat la o pacientă, aceasta fiind prima în istorie, care în prezent are 67 de ani. Este vorba despre Loreen Willenberg, din California, SUA, diagnosticată cu HIV în 1992, ca în 2011 să se afle că virusul nu mai este detectabil în organismul ei.

Foto: CBS Sacramento

Echipa internațională de cercetători a anunțat luni, 15 noiembrie, în Annals of Internal Medicine, că cea de-a doua pacientă, în vârstă de 30 de ani, originară din orașul Esperanza, Argentina, nu a prezentat nicio dovadă a prezenței virusului HIV la opt ani după stabilirea diagnosticului. Curios este faptul că femeia s-a vindecat fără un transplant de celule stem sau un alt tratament, ceea ce-i face pe cercetători să spere că vor găsi în curând un tratament sigur împotriva acestuia, potrivit CNN.

Probele de sânge ale pacientei infectate cu HIV în 2013 au fost recoltate de cercetători în anul 2017, iar apoi în 2020. Între timp femeia a dat naștere unui copil sănătos, iar oamenii de știință au colectat probe și din țesutul placentar. Nu se cunoaște cum a reușit organismul femeii să se auto-vindece, dar cercetătorii cred „că este o combinație de mecanisme imunitare diferite cu celule T citotoxice implicate, mecanismul imunitar înnăscut poate să fi contribuit și el”.

În prezent, în întreaga lume sunt înregistrate circa 38 de milioane de persoane infectate cu Virusul Imunodeficienței Umane, care nefiind tratat, duce la SIDA. Doar în 2020 au murit aproape 690 mii de oameni din cauza bolilor legate de SIDA.

De la descoperirea HIV, de la începutul anilor ’80 și până în prezent, doar patru persoane diagnosticate cu acest virus s-au vindecat: două dintre acestea cu ajutorul transplantului de celule stem, care din păcate, nu este efectiv în toate cazurile.

Citește și: Chirurgii din SUA au transplantat, în premieră, un rinichi de porc la un om, iar organul nu a fost respins

Distribuie articolul: