În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniţi în lupta împotriva HIV/SIDA, atât prin oferirea de susţinere bolnavilor cu HIV, cât şi prin activităţi de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA. 

HIV/SIDA nu este o boală a oamenilor săraci așa cum se credea cândva. Acest virus poate ataca pe oricine indiferent de statut și nu mereu este de vină modul de viață. Multe personalități s-au luptat cu această boală, iar mediatizarea lor a ajutat la sensibilizarea și conștientizarea că oamenii infectați nu trebuie izolați.

Gia Marie Carangi – a fost un fotomodel american din perioada anilor 1970-1980. Carangi este considerată de mulți ca fiind primul supermodel.

După ce a devenit dependentă de heroină, cariera lui Carangi în modă s-a ruinat foarte repede. Mai târziu ea s-a infectat cu HIV, fapt ce a dus la moartea ei la vârsta de 26 de ani din cauza unor complicații cauzate de HIV/SIDA. Carangi este considerată ca fiind una dintre primele femei faimoase, care au murit din cauza SIDA. Despre moartea ei nu s-a discutat foarte mult, astfel că puțini din industria modei știau despre asta.

În anul 1998, pe canalul de televiziune HBO a fost lansat un film biografic despre viața lui Gia Carangi, Gia, având-o în rolul principal pe Angelina Jolie.

Freddie Mercury– solistul genial al formaţiei „Queen” este cea mai cunoscută victimă SIDA. A murit la 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991, pierzând lupta cu boala pe care o contractase din cauza unei vieţi mai dezordonate.

Rock Hudson – faimosul actor din anii 50-60 a provocat valuri de şoc la Hollywood atunci când a murit din cauza SIDA, pe 2 octombrie 1985, la 59 de ani. Şi asta pentru că flagelul încă nu făcuse victime în rândul persoanelor publice. Moartea lui a determinat-o pe Liz Taylor să se dedice unei intense activităţi caritabile în beneficiul luptei împotriva SIDA.

Tom Fogerty – Rockerul formaţiei de succes în anii 70 Creedance Clearwater Revival a murit în 1990 din cauza unor complicaţii provocate de SIDA, după ce a contractat HIV în urma unei transfuzii de sânge.

Liberace – celebrul artist flamboaiant interpretat magistral de Michael Douglas a căzut şi el victimă acestei boli. A murit la 67 de ani, pe 4 februarie 1987, la momentul respectiv nemenţionându-se nimic despre acel diagnostic. La câţiva ani după s-a aflat, însă, că Liberace fusese testat HIV pozitiv cu câţiva ani înainte de a muri.

Anthony Perkins – cine nu-l cunoaşte pe actorul din filmul lui Alfred Hitchcock, „Psycho”? Perkins a murit pe 12 septembrie 1992, din cauza unor complicaţii provocate de acelaşi sindrom. Se ştia despre el că era gay şi avusese numeroase aventuri.

Eazy-E – rapperul a fost privit ca un zeu de mulţi admiratori ai acestui stil de muzică. Eazy-E a murit la doar 31 de ani, în 1995. La doar o lună după ce a aflat că suferă de SIDA, motiv pentru care în aceeaşi lună a hotărât să se însoare cu iubita lui, Tomica Woods.

Charlie Sheen, în vârstă de 51 de ani, a dezvăluit pe 15 noiembrie 2015 că a fost diagnosticat cu HIV, iar ulterior el a încercat un nou medicament revoluţionar, PRO-140, cu ajutorul căruia este suprimat virusul.

Medicul Nader Pourhassan, şeful clinicii CytoDyn a confirmat pentru Mail Online că ultimele două teste de sânge ale actorului au avut ca rezultat „ţintă nedetectată”, ceea ce înseamnă că virusul a fost suprimat.

Astăzi, HIV/SIDA nu este o sentință la moarte, oamenii infectați pot trăi o viață normală datorită evoluției în medicină.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strângere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.

La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra. Ziua se marchează, pe de o parte, pentru a sărbători reuşita referitoare la accesul crescut la tratament şi servicii de prevenţie. Pe de altă parte, se are în vedere conştientizarea efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an, se desfăşoară campanii pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV şi asupra posibilităţilor actuale de prevenţie şi tratament, menţionează site-ul worldaidsday.org.

Distribuie articolul: