Anual, la data de 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur. Este ziua în care organizațiile și asociațiile internaționale își propun să crească gradul de conștientizare asupra numărului alarmant în creștere a nașterilor premature și a complicațiilor apărute odată cu acestea. Astăzi, ne rezervăm o clipă ca să demonstrăm compasiune și suport acelor familii care trec sau au trecut prin anxietatea survenită în urma unei nașteri premature: Ne iubim copilașii încă înainte ca aceștia să se nască, iar prematurii au nevoie de dragoste, suport și grijă sporită.

La nivel mondial, anual se nasc înainte de termen aproximativ 15 milioane de bebeluși. Prematur este considerat bebelușul născut înainte de 37 de săptămâni de sarcină, majoritatea dintre ei reușind să se dezvolte și crească normal. Din păcate, prematuritatea este responsabilă pentru circa 1 milion de decese (conform datelor pe 2015 furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii), iar mulți alţi bebeluşi suferă de un anumit tip de dizabilitate fizică, neurologică sau educaţională. În 184 de state, rata prematurităţii înseamnă 5-18% dintre nou-născuţi.

Faptul că bebelușul s-a născut prematur nu înseamnă că acesta nu se va recupera sau va avea neapărat probleme de sănătate și dezvoltare. Numeroși savanți, scriitori, sportivi sau artiști au venit pe lume înainte de termen.

Albert Einstein – Mama lui își făcea griji pentru că nou-născutul (martie 1879) avea capul prea mare. Deși în primii ani de viață a avut o deficiență de vorbire, la vârsta de 42 de ani, fizicianul a luat Premiul Nobel (1921).

Una dintre cele mai faimoase balerine din lume, Anna Pavlova, născută prematur în 1981. Era micuță de statură (152 cm) și atât de silfidă, dar acest lucru i-a deschis ușile în lumea marelui balet.

Isaac Newton – omul de știință britanic cântărea doar 1360 grame la naștere, însă acest lucru nu l-a împiedicat să facă descoperiri importante pentru omenire.

Stevie Wonder – muzicianul s-a născut la 34 de săptămâni, având o problemă de vedere care i-a marcat viața. Chiar și așa, a devenit un artist celebru care se poate lăuda 22 de premii Grammy.

Pablo Picasso – celebrul pictor a fost de asemenea născut prematur, la 25 octombrie 1881. Acesta rămâne, fără îndoială, unul dintre cei mai mari și controversați artiști plastici ai lumii.

Și politicieni precum Napoleon Bonaparte și Winston Churchill sau scriitori precum Victor Hugo și Mark Twain s-au grăbit să vină pe această lume – probabil știau că au de făcut lucruri importante pentru a rămâne în istorie.

Cum ai putea marca această zi:

Primul și probabil cel mai important lucru pe care îl puteți face este să veniți cu o donație către o organizație caritabilă, de exemplu Asociația Obștească Vitae.

De asemenea, susțineți părinții copiilor născuți prematur: cu un cuvânt blând, cu o îmbrățișare, cu produse de igienă pentru micuț sau financiar.

Cum au marcat această zi instituțiile medicale de la noi:

Pentru a marca Ziua Mondială a Prematurității Serviciul de intervenție timpurie din cadrul Departamentului consultativ specializat integrat (Policlinica IMC) a organizat astăzi un eveniment festiv dedicat copiilor născuți prematur. Acțiunea a reunit împreună medici, părinți și copii care au învins în lupta lor pentru viață. Părinţii au primit în dar câte o panglică simbol în semn de recunoaștere a faptului că ei sunt adevărații eroi ai acestei sărbători.

Colaboratorii Secției prematuri și Secției Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a Institutului Mamei și Copilului și-au propus să le facă o surpriză mamelor internate cu copii născuți prematur. În semn de înaltă apreciere și încurajare pentru eforturile depuse de fiecare dintre ele zi de zi în calea spre însănătoșire, au ținut să le ofere daruri oferite cu drag din partea sponsorilor pentru părinți și micii eroi.

Totodată, pentru a demonstra că sunt solidari cu problemele copiilor prematuri şi ale familiilor lor, medicii și asistentele medicale vor purta timp de mai multe zile panglici mov.

Institutul Mamei și Copilului este unica instituție de nivelul III din Republica Moldova care are posibilitatea de a acorda ajutorul medical calificat și îngrijiri medicale de înaltă calitate pentru copii cu greutate foarte mică și extrem de mică la naștere.

Cel mai mic copil născut vreodată în Republica Moldova – o fetiță, pe nume Anghelina, cântărea doar 530 de grame și s-a născut în toamna anului 2020. După aproape patru luni petrecute la Spitalul Clinic municipal nr. 1. micuța a fost externată cântărind 3 kilograme.

În 2020, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 au apărut pe lume 336 de copii născuți prematur, dintre care 23 aveau mai puțin de un kilogram. Anghelina este cel mai mic copil care a fost născut și care a supraviețuit în spitalele din Republica Moldova, având doar 530 de grame, la naștere. Cu doar 30 de grame mai mult a avut un alt copil, născut acum câțiva ani, la Centrul Mamei și a Copilului din Capitală. Pe plan mondial, fiecare al zecelea copil născut este considerat prematur.

Foto: IMSP