Despre sinucidere, în societatea noastră, se vorbește cu o anumită doză de rușine, iar familiile celor care au decis să aleagă această cale de a pleca din viață se ciocnesc, de regulă, cu o blamare colectivă. Este suficient să aruncați o privire peste forumurile sau comentariile utilizatorilor din online, care privesc sinuciderea ca pe o demonstrație de lașitate. Adevărul din spatele acestui fenomen este mult mai amplu. Iar astăzi, de Ziua internațională a prevenției suicidului, se cuvine să aruncăm o privire fenomen.

Pentru a înțelege amploarea suicidului, este suficient să ne uităm peste datele statistice care spun că anual, pe glob, își iau benevol viața între 800,000 și 1 milion de oameni, cu vârste diferite, din pături sociale diferite și din grupuri etnice diferite. Unele suiciduri sunt cauzate de disperare, altele de boli și tulburări mintale, unele au un subtext motivat de credințele sau aderența religioasă la un cult, iar altele provin din sentimentul de neacceptare, pe care unii oameni îl resimt acut.

Prevenția acestui fenomen este un termen relativ nou și își are rădăcinile în încercarea de a contracara prin orice metode fiabile această decizie a persoanei. În această categorie intră:

  • Limitarea accesului la arme de foc pentru anumite categorii de persoane;
  • Eliberarea rețetelor pentru medicamente și evidența substanțelor psihotrope;
  • Internarea și tratamentul forțat.

Unele măsuri de prevenție au devenit, în timp, adevărate crime, precum erau în trecut tratamentele cu șoc electric, sau închiderea în ospicii. Acestea nu doar nu au rezultate, ci dimpotrivă, pot agrava considerabil starea psihologică și emoțională a subiectului.

Actualmente, se acordă o atenție sporită metodelor terapeutice de prevenție, precum ar fi vizitele la psiholog, abordarea holistică și naturalistă, terapiile comunicative, toate centrate pe înțelegerea deplină a nevoilor fiecărui om. De ce au aceste terapii rezultat? Pentru că depresia, departe de stereotipurile cu care ne-am obișnuit, nu este despre o apatie generală, câteodată ea survine și la persoanele foarte sociabile, cu un mod de viață hiperactiv, care depind considerabil de validarea emoțiilor și reușitelor din partea societății.

Ce puteți face în situația când observați anumite tulburări comportamentale la o persoană dragă? Încercați să:

  • Discutați cu calm și răbdare;
  • Descărcați-o de anumite sarcini care s-ar putea să o împovăreze. Acest punct este extrem de important în cazul depresiei post – natale;
  • Îndrumați-o să meargă la un psiholog;
  • Oferiți-i ajutor necondiționat și cel mai important nu o lăsați singură, pentru că singurătatea este hrana depresiei și a suicidului.

Depresia și suicidul sunt probleme cu care societatea noastră conviețuiește de ani buni, iar această zi importantă în calendar este un motiv în plus pentru a regândi eforturile comune.

Dacă treci prin momente grele și simți că ai nevoie de ajutor, apelează la Linia Verde pentru prevenirea suicidului  aici vei avea parte de susținere emoțională.

Distribuie articolul: