Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Internațională a Cărților i-a prins pe iubitorii de lectură în pandemie, autoizolare care a venit la pachet cu mai mult timp liber, dar care poate fi petrecut și util. De exemplu, timp numai bun pentru a devora cărțile de pe rafturi. Cu ocazia acestei zile Agora a pregătit pentru tine câteva curiozități.

Până la apariția cărților pe care le cunoaștem astăzi, diferite civilizații au căutat şi au dezvoltat suporturi de scriere pentru transmiterea informaţiilor. Primele au fost tăbliţele din argilă. Au urmat foiţele din papirus şi sulurile de pergamente din piele de animale. Apoi chinezii au inventat hârtia, iar în 1456 germanul Gutenberg a devenit părintele tiparului.

Astăzi, asistăm la apariția diferitor genuri de cărți, liste de bestselleruri și milioane de exemplare traduse în mai multe limbi și vândute. Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, în întreaga lume se publică circa 2,2 milioane de titluri noi de cărți în fiecare an.

Analiștii Picodi au calculat cât timp ar lua un maraton de citire a bestsellerurilor din lume.

Călătoria în jurul lumii Westeros ar dura aproximativ 97 de ore pentru un cititor mediu – este cel mai lung timp din această comparație. Pe locul al doilea, se află seria Harry Potter. Milioane de oameni au urmărit filmele pe baza cărților scrise de J. K. Rowling. Cititul despre această lume a vrăjitorului ar dura 65 de ore.

Pe locul trei se regăsește o serie despre dragostea vampirilor în lumea modernă a scriitorului american Stephenie Meyer „Twilight” – patru volume care fac 34 de ore de lectură.

Cărțile care necesită cel mai puțin timp includ titluri precum „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry (o oră), „Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll (1,5 ore) și „Alchimistul” de Paulo Coelho (2,5 ore).

Citește continuarea pe Agora