Campania noastră dedicată profesorilor și dascălilor care ne-au luminat drumul în viață ajunge la final – tocmai de Ziua Profesorilor! Jurnalista și moderatoarea Zina Bivol își aduce aminte cu drag de diriginta sa din gimnaziu, o profesoară care a susținut-o mereu, a crezut în ea și avea emoții pentru fiecare concurs la care ajungea eleva ei. Aveți și voi, ca și Zina, o „doamna Elena” de care să vă amintiți cu atâta drag?

Ne gătea la concursuri de miss și găteam cu ea pentru cele culinare

„Profesoara care a crezut în mine și m-a susținut este Elena Calmațui. Din clasa a V-a până în clasa a IX-a eu am știut că în cabinetul 10 de la etajul 2, stătea o doamnă care mă privea altfel! Niciodată nu am să uit cum în clasa a-V-a când erau pregătirile pentru „Miss Frumusețe” și ea își ruga elevele să-mi împrumute niște haine. Atunci era la modă să ne schimbăm între noi, colegii, acum poate mai puțin probabil. Mama mea era la muncă mereu și nu avea timp de participările mele, nici la eveniment nu a reușit să ajungă. Tot la Miss era și o probă culinară și doamna Calmațui m-a ajutat să pregătesc o salată Olivier (Doamne, ce detalii îmi amintesc!!! /râde/) ) Vreți să știți cu ce loc m-am ales? Din 6 concurente, eu am luat locul 5. Ehehe, am bocit… știam că meritam mai mult, dar asta e!

În clasa a VIII-a s-a anuțat din nou concurs, aici m-am ambiționat și am luptat mai mult pentru Locul I. Eram cea mai fericită! Profesoara mea avea emoții mai mari ca mine. La acest concurs a venit și mama, și sora, și cumnata…”, își amintește cu zâmbet pe buze Zina Bivol.

Lupta pentru fiecare merit al nostru

„Când sunt ai tăi în preajmă și participarea se lasă cu rezultat! Nici aici nu am avut rochii scumpe, tot erau cu împrumut… Când să plece câștigătoarea să reprezinte școala la raion, au ales o altă concuretă. Îmi povestea dna Elena Calmațui cum lupta pentru mine la discuțiile din cancelarie. Vremurile nu s-au schimbat, nici atunci, nici acum, oricum s-a dus cine au vrut ei să se ducă. Eu m-am bucurat să știu că pentru profesoara mea oricum eram cea mai bună! Contează în anii de școală să știi că cineva te iubește! Probabil încrederea care mi-a oferit-o, indiferent de locuri și de raioane m-a motivat să fiu o luptătoare!”, recumoaște intervievata.

Orice revedere e o bucurie

„Eu foarte rar o sun pe această doamnă, dar orice revedere mă bucură. Nu vorbele și felicitările în număr mare reprezintă stima și respectul pentru un OM… Ce e mai scump păstrăm în suflet. Cu toată prețuirea, eleva dvs Zina Bivol vă îmbrațișează și își dorește să mai participe la un concurs alături de dvs… (de dată această salata Olivier rămâne după mine)”, promite Zina Bivol, care este originară din satul Răzeni, raionul Ialoveni.

Tu ce amintiri ai legate de anii de școală și prima ta învățătoare?

Foto: arhivă personală