Ultimele filme românești vor rula în perioada 22-25 septembrie la cinematografele Odeon și Cineplex Loteanu din Chișinău. Filmele din selecție sunt premiate la marile festivaluri de cinema de la Cannes, Veneția și San Sebastian. În anul curent, Zilele Filmului Românesc a ajuns la cea de a VIII-a ediție. La evenimentul de deschidere a fost oficialități din Republica Moldova, dar și din România.

„Este o onoare, ca de obicei să fiu la Chișinău cu ocazia acestui eveniment, pe care îl deschideți azi cu toții. Moldova și România au ajuns la o colaborare extraordinară, nu doar culturală, politică, diplomatică, și vrem să ținem pasul cu vremurile, și să depășim aceste crize succesive. Mă bucur să văd interes pentru sectorul cultural. Mă bucur că acest eveniment este un turneu prin țară. Veți merge la Nisporeni, Bălți, Cahul și tot așa mai deparate. Este o amprentă a conțiinței naționale comune. Practic, îmi doresc ca evenimentul de azi să fie unul unicat. Și în calitate de senator, vă asigur de suportul de care aveți nevoie” a declarat Alina-Ştefania GORGHIU, președinta Senatului României.

 

Narcis Afrăsini, reprezentant al Institului Cultural Român din Chișinău a menționat că a fost încântat de a se implica la organizarea evenimentului cultural, împreună cu echipa pe care o conduce.

În perioada 22-25 septembrie vor rula filmele Întorcerea lui Vodă Lăpușnean, O lacrimă de fată, Trecătoarele iubiri, Senatorul melcilor, Om câine, Miracol, Crai nou, Marocco, Balaur, Străjerii deltei, Iacob și Imaculat.

Sâmbătă, după rularea filmelor, vor fi organizate discuții publici despre cinema cu criticul de film Magda Mihăilescu. În celelalte zile, invitați la evenimetne sunt Dorel Vișan, Gabriela Suciu, Adrian Pădurețu etc.

Puteți urmări rularea evenimentelor pe pagina de facebook a festivalului. Intrarea este liberă.