Aritmetică mentală, cursuri de engleză sau germană, ateliere de robotică sau desen în 3D. Sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Dezvoltare Personală „Better Version” din Călărași, care găzduiește zeci de copii din oraș și din localitățile apropiate. Bazele proiectului au fost puse acum doi ani, de Eugenia Caracaș, datorită suportului UE, notează Agora

„Am revenit pentru a-mi reîntregi familia, fiindcă trei ani am locuit în Marea Britanie, acolo am lucrat și am avut un schimb de experiență, am studiat în același timp. Acest centru prestează un spectru larg de activități, începând cu studierea limbilor engleză și germană”, povestește fondatoarea centrului.

Printre beneficiarii centrului se numără și persoane de vârsta a treia. „Având copii peste hotare, le-a fost util să cunoască o limbă străină, să le fie facil în timpul deplasărilor, să meargă la ei. Și lucrul interesant este că ei, fiind ieșiți la pensie, în felul acesta au ales să-și petreacă timpul liber de care dispun”, spune Eugenia Caracaș.

În cadrul centrului se desfășoară multe alte ateliere care dezvoltă atenția, memoria și logica copiilor și adolescenților. Printre acestea se numără cursul de robotică: „În felul acesta, copiii se familiarizează cu tehnica. Nu sunt doar consumatori, ci ei sunt cei care creează și implementează tehnologia”.

Iar aritmetica mentală îi ajută să facă diverse calcule complicate fără ajutorul unui calculator.

„Abacul este un instrument cu ajutorul căruia copilul poate implementa metoda de calcul japoneză sau aritmetica mentală. Inițial, el calculează fizic pe acesta, mișcând biluțele, fiecare biluță având o anumită valoare, după care acest abac este îndepărtat și el face același algoritm, aceeași mișcare, doar că imaginar”, explică fondatoarea centrului.

Ca să-și poată extinde gama de servicii, centrul a beneficiat de un grant prin programul „Femei în Afaceri”. Acesta este finanțat din bugetul de stat și fondurile UE, prin proiectul „Suport pentru IMM-uri în zonele rurale”.

„Educația este cea mai sigură investiție, pentru că abilitățile și capacitățile pe care le obține un copil în timpul frecventării acestor centre nu prea se predau în altă parte. Când am obținut grantul, echipa noastră a fost foarte fericită, deoarece am putut să extindem și să dezvoltăm afacerea, să angajăm nou personal. Investiția obținută de la ODIMM a fost în valoare de 143 de mii de lei, unde am venit cu contribuția noastră, în jur de 45 de mii de lei”, susține administratoarea centrului „Better Version”, Mariana Caracaș.

Sursă: Agora