YouTube a fost acuzat că a colectat date de vizionare ale copiilor sub 13 ani, încălcând un cod de confidențialitate a datelor din Regatul Unit, conceput pentru a proteja copiii, scrie BBC. Activistul Duncan McCann a depus o plângere oficială la Biroul Comisarului pentru Informații (ICO).

El spune că site-ul adună date despre videoclipurile pe care copiii le vizionează, unde se uită și pe ce dispozitiv le vizionează. YouTube a spus că a investit în protejarea familiilor.

Aceasta a inclus tratarea tuturor conținutului copiilor ca și cum copiii l-ar vizualiza, chiar și pe contul unui adult, se spune.

„Rămânem angajați să ne continuăm angajamentul cu ICO în această activitate prioritară și cu alte părți interesate cheie, inclusiv copii, părinți și experți în protecția copilului”, a spus un purtător de cuvânt.

Platforma este deținută de gigantul tehnologic american Alphabet, care este și compania-mamă a Google.

Firma a spus întotdeauna că serviciul său nu a fost destinat utilizării copiilor cu vârsta sub 13 ani și oferă o aplicație separată pentru copii numită YouTube Kids, precum și o „experiență supravegheată” care necesită acordul părinților.

Dl McCann spune că mulți copii urmăresc conținut YouTube pe dispozitivele de familie, unde aceste date pot fi colectate în mod implicit, deoarece nu sunt înregistrate ca cont pentru copii.

Plângerea sa este considerată a fi primul test al codului ICO pentru copii, care a fost introdus în 2020, când firmelor de tehnologie li s-a dat un an pentru a-l respecta.

Termenii săi includ furnizarea unui nivel ridicat de confidențialitate pentru copii în mod implicit și nu utilizarea caracteristicilor de design care îi încurajează să furnizeze mai multe date.

YouTube a spus atunci că va dezactiva redarea automată implicită a videoclipurilor și va bloca direcționarea și personalizarea anunțurilor pentru toți copiii.

Potrivit autorității de reglementare Ofcom, 89% dintre copiii din Marea Britanie între trei și 17 ani au folosit platforma video în 2021.

Firmele constatate că încalcă codul de internet al copiilor se pot confrunta cu amenzi mari, similare cu sancțiunile pentru încălcarea legilor privind protecția datelor.

ICO a spus că va analiza cu atenție plângerea.

Domnul McCann acționează cu titlu personal, dar lucrează pentru grupul de campanie 5Rights Foundation, care a susținut codul.

„Reforma mea preferată pe care ar trebui să o facă YouTube este că, de fapt, atunci când intri pe YouTube, ei nu colectează informații inutile și nu procesează informații inutile”, a spus el.

„Cea mai bună modalitate de a vă asigura că colectează doar datele adulților care își dau consimțământul în mod corespunzător ar fi să existe un proces în care adulții să se poată conecta la sistemele de urmărire, de recomandare, profilare, anunțuri direcționate.”

El a adăugat că crede că ar fi „o minoritate” de utilizatori care ar alege să facă acest lucru.

În 2019, YouTube a fost amendat cu 170 de milioane de dolari (139 de milioane de lire sterline) de un organism de reglementare din SUA pentru încălcarea legilor privind confidențialitatea copiilor.

Aceasta a urmat unei acuzații similare că colectează date despre copiii sub 13 ani fără acordul părinților.

YouTube nu și-a recunoscut responsabilitatea, dar a plătit amenda și, de asemenea, și-a schimbat practicile de afaceri, a declarat Stephanie Hare, autoarea cărții Technology is Not Neutral.

„Se presupunea că oricine vizionează conținut pentru copii ar putea avea sub 13 ani. Și astfel, acum colectează mult mai puține date despre acest tip de conținut și, de asemenea, nu trimite reclame personalizate persoanelor care vizionează acel conținut”, a spus ea.

„Soluția există, trebuie doar să o scoată din cutia de instrumente”.