9 februarie. Pare a fi o zi obișnuită ca oricare alta, nu-i așa? Uite că nu, pentru că această zi este mai specială. Astăzi vorbim despre siguranța de pe internet, un subiect important pentru fiecare dintre noi. 

Securitatea este esențială și nu contează în ce domeniu, pentru că ea trebuie să fie atât personală, cât și financiară, sau chiar poate fi securitatea imaginii publice. Totuși, din păcate trebuie să recunoaștem că pe internet securitatea noastră poate fi în pericol. 

 

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet are ca scop creșterea gradului de conștientizare  pentru un Internet mai bun și mai sigur, în care tehnologia este folosită nu doar în condiții de siguranță, ci și într-un mod responsabil, critic și creativ. Publicul țintă sunt copiii, tinerii, părinții, profesorii, dar și industria și factorii de decizie, pentru a încuraja toate mediile să se responsabilizeze și să-și canalizeze eforturile pentru crearea unui Internet mai bun. 

 

În anul 2022, Ziua Siguranței de pe internet se sărbătorește în data de 9 februarie, a doua zi de miercuri a lunii februarie. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de siguranță online și pentru a inspira schimbări și comportamente pozitive pe internet.

Ziua internetului mai sigur își propune să creeze atât un internet mai sigur, cât și unul mai bun, în care toată lumea să îl poate folosi în mod responsabil, respectuos, critic și creativ. 

Cu această ocazie noi îți spunem câțiva pași despre cum să fii în siguranță pe internet: 

Instalează un antivirus și păstrează-l actualizat

Programele de securitate nu te pot proteja împotriva tuturor amenințărilor, dar vor detecta și vor curăța majoritatea programelor de tip malware. 

Nu da click pe orice link 

Doar pentru că poți să dai click pe ceva, nu înseamnă că ar și trebui să o faci. Linkurile cu scripturi malițioase pot face distrugeri în mai multe moduri, așa că asigură-te că inspectezi linkurile și că acestea provin din surse de încredere, înainte să le utilizezi. Nu te lăsa manipulat de titluri „misterioase”. 

Ai mare grijă de oamenii din online 

Oamenii pe care îi cunoști în mediul online nu sunt mereu ceea ce vor să pară. De fapt, s-ar putea ca nici măcar să nu fie persoane reale. Ca și în viața socială și cea personală, în mediul online trebuie să fii foarte atent la prieteniile pe care le legi.

Ai grijă la ce descarci de pe internet

Conform holisun.com, unul dintre scopurile prioritare ale hackerilor este să te păcălească să descarci programe sau aplicații malițioase prin care să poată fura informații din calculatorul tău. Aceste programe malițioase pot fi deghizate în orice: de la un joc popular, până la o aplicație care verifică traficul sau vremea.

Folosește parole puternice și întotdeauna diferite 

Parolele sunt una dintre cele mai mari slăbiciuni a structurii de securitate a internetului, dar în momentul de față nu există o alternativă pentru folosirea acestora. Problema parolelor constă în faptul că oamenii au tendința să-și aleagă cuvinte-cheie ușor de reținut (ca de exemplu „parolă” sau „123456”), care sunt și ușor de ghicit și pentru un infractor. Este bine să-ți alegi parole dificile, care sunt mai greu de intuit pentru un hacker.

Fii în siguranță într-o lume în care nu mai putem funcționa fără internet!