Y-PEER Modova a lansat YouthPEERGame Junior, un joc de societate inovator dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, care are drept scop dezvoltarea unui comportament responsabil privind sănătatea emoțională și modul de viață sănătos al preadolescenților. 

Este binecunoscut faptul că grija față de corp în perioada preadolescenței și adolescenței influențează starea de bine la maturitate, motiv pentru care YouthPEERGame Junior își propune să ofere copiilor din Moldova și Ucraina instrumentele necesare pentru a duce un mod de viață sănătos și pentru a gestiona emoțiile într-un mod adecvat.


„Învățarea prin joc este o metodă inovativă în educație prin care ne dorim să promovăm valoarea sănătății și să le formăm preadolescenților un comportament asumat față de propria sănătate”, spune Galina Manole, trainer Y-PEER Moldova și co-creatoarea jocului.


Unul dintre aspectele inovative ale acestui joc este abordarea educației prin joc. Învățarea prin intermediul jocului este o metodă eficientă și captivantă, care le permite copiilor să asimileze mai ușor informațiile și să le aplice în viața lor de zi cu zi.

„Jocul abordează o varietate de teme și subiecte relevante pentru această grupă de vârstă, cum ar fi: sănătatea mintală, nutriția, dezvoltarea corpului”, mai subliniază Galina.

YouthPEERGame Junior are patru runde, începe cu o discuție despre emoțiile simțite, apoi continua rundele propriu-zise:
– prima rundă O& A cuprinde întrebări despre sănătatea mintală, alimentație și dezvoltarea corpului;
– a doua rundă are situații problemă și tinerii discuta, formulează argumente pro și contra pentru a lua o decizie de echipa;
– la a treia rundă tinerii primesc provocări de la colegii lor, unde trebuie să facă anumite exerciții fizice;

– la a patra rundă tinerii descopere cuvintele cheie din domeniul sănătății preadolescenților;La finalul jocului, tinerii discută despre componente sănătoase pe care le pot avea când se simt emoționați.

YouthPEERGame Junior a ajuns în 20 de instituții de învățământ din țară, școli participante la proiectul „Fii informat protejează-ți sănătatea”. În fiecare școală sunt două jocuri: unul în limba română și unul în limba rusă. Astfel copii îl joacă împreună cu refugiații din comunitate pentru a facilita procesul de integrare educațională.

Diana Tanas, profesoară la Colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca, povestește că până în acest moment, YouthPEERGame a fost jucat în trei instituții de învățământ diferite oraș și suburbie, iar tinerii s-au arătat entuziasmați și nerăbdători să-l joace din nou.

Ea afirmă: „după ce au jucat, mai mulți tineri ne întrebau când îl vor juca din nou, iar asta ne-a demonstrat că le place atât jocul, cât și procesul de învățare prin joc.”

Profesoara mai adaugă că, din experiența sa, observă că „jocul îi ajută pe copii să interacționeze mai bine cu ceilalți, să socializeze și chiar să reducă nivelul de anxietate. Credem că jocul este cea mai ușoară modalitate de învățare, mai ales în copilărie.”

În același sens, Olga, o tânără de 13 ani din nordul țării, susține următoarele:

„Mi-a plăcut experiența jocului, fiindcă am discutat cu alți tineri de vârsta mea despre întrebările din joc și am descoperit aspecte interesante despre emoții și despre importanța sănătății noastre.”

Daniil, un tânăr refugiat din Ucraina, stabilit în orașul Orhei, împărtășește aceeași opinie:
„Consider că este un joc captivant, potrivit pentru copii de vârsta mea. Pe lângă faptul că ne-am distrat pe parcursul jocului, am învățat și cum să adoptăm un stil de viață sănătos.”

Amintim că Y-PEER Moldova a mai dezvoltat anterior jocul YouthPEERGame pentru adolescenți. Atât jocul pentru adolescenți, cât și cel pentru preadolescenți au fost concepute cu un scop comun: de a educa și de a încuraja tinerii să dezvolte un comportament responsabil privind sănătatea lor emoțională și fizică.

***
Proiectul „Fii informat, protejează-ți sănătatea” este implementat de AO Reţeaua de Tineri

Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea International Rescue Committee (IRC) în perioada octombrie 2022 – iunie 2023.