Nu doar cireșii, nucii, caișii și piersicii sunt ținta distrugătoare a ninsorilor din ultimele două zile. Arbuștii de pomușoare sunt și ei afectați. Despre această stare dezolantă de lucruri informează Irina Pompuș-Mura - o producătoare de pomușoare de la Teleșeu (Orhei).

„Nici sistemul de suport nu ne-a salvat! Sub greutatea zăpezii umede, ne-am ales cu o parte de lăstari deteriorați. Cu părere de rău, doar puși în asemenea situații extreme ne dăm seama cât de mici și neputincioși suntem în natură. Nu am întreprins nimic, cu mare greu am străbătut nămeții până la genunchi, doar ca să ajung să apreciez starea plantației.

De fapt, murul este o plantă destul de rezistentă la gerurile de primăvară. Înflorește la începutul lunii iunie, deci florile nu sunt afectate. Dar avem în schimb pierderi mari în urma afectărilor mecanice, adică lăstarii au fost rupți sub greutatea zăpezii umede şi rafalelor de vânt. Desigur lăstarii erau fixați pe sistemul de suport, dar banda de legat nu a rezistat greutății şi în final a cedat. În prezent ne-am ales cu cca 30% lăstari rupți.”, spune, îngrijorată, Irina Pompuș-Mura.

Îngrijorarea vine din faptul că ninsorile și lapovița nu s-au oprit, iar felul în care se poate răzbuna vremea, în continuare, este încă necunoscut.

Specializată în ecologia plantelor medicinale, Irina Pompuș-Mura cultivă, la Teleșeu, câteva soiuri de pomușoare mari și dulci.

„Nu o să-mi permit niciodată să poluez mediul sau să-l prelucrez cu substanțe care ar putea afecta sănătatea oamenilor, în primul rând pentru că fiecare partidă culeasă este degustată de copiii mei și nu în ultimul rând pentru că sunt ecolog de specialitate și mă doare sufletul pentru orice frunză sau insectă. De aceea consumatorii principali sunt prieteni, prieteni ai prietenilor… etc. Bazându-ne pe relații de încredere, primim comenzi prealabile pe rețele de socializare. Când avem cantități mai mari, apelăm și la en-gross-iști.

Misiunea noastră e să îngrijim la timp și corect plantele, însă condițiile climaterice nu le putem modifica (între timp, tot omenirea a adus clima la nivelul actual).

Totuși, pentru a minimiza riscurile, e bine să avem soiuri sau chiar culturi diferite, în cazul că un soi/o cultură e afectată de îngheț, arșiță etc., rămâne altul, cam aceasta ar fi logica.

Un alt punct foarte important, ba cred că cel mai important, care depinde de noi, e să selectăm corect soiul, căci, cum zicea Miciurin: Soiul hotărăște totul”, ne-a mărturisit Irina, într-un interviu anterior.

Foto: arhiva personală