Tu când ai scris ultima dată o scrisoare simplă? Dar una de dragoste? SMS-urile și e-mail-urile nu se iau în considerare. Secole la rând, îndrăgostiții își trimiteau răvașe cu cele mai intime gânduri, trăiri, sentimente. Antologia pe care vreau sa v-o arăt astăzi este una specială.

David H. Lowenherz a cules 50 de scrisori de acest gen, și a decis să le publice, să ne reamintească cum iubea lumea pe timpuri. Și nu a adunat scrisori simple, ci scrise de oameni celebri, nume notorii în domeniile în care au excelat, care au reușit să lase garda jos și să își exprime cele mai alese simțiri către destinatarii săi mult prea iubiți.

Cartea este împărțită în șase capitole. Dragoste tandră, unde putem găsi scrisoarea lui W.A.Mozart către Constance Mozart, scrisoarea dulce a lui Michelangelo scrisă pentru minunata Vittoria Colonna sau cea compusă de Ben Franklin pentru Madame Brillion. Nebun după tine ascunde scrisori ca cea a lui Ernest Hemingway dedicată lui Mary Welsh, Marc Chagall cu dedicații pentru Bella Chagall ori scrisoarea unei fanate, Marjorie Fossa pentru marea sa iubire, Elvis Presley. În capitolul Proză pasională, putem regăsi cuvintele de drag scrise între H. de Balzac și E. Hanska, Beethoven către „Eterna iubită” sau intensitatea iubirii Fridei Kahlo pentru soțul acesteia, Diego Rivera.

Despărțirile dureroase sunt inevitabile, iar acest segment ne aduce scrisori mai puțin dulci de la Franz Kafka pentru Felice Bauer, nu are cum să lipsească scrisoarea lui Napoleon către Josephine Bonaparte sau răceala Simonei de Beauvoir pentru Nelson Algren.

Un capitol mai vesel de ping-pong răutăcios descoperim la„ Foc și gheață”, Anais Nin se adresează „cald” către Henry Miller, Voltair lasă sentimentele afară într-o scrisoare pentru Marie Louise Denis, iar G.B. Shaw se răstește de-o frumusețe la Stella Campbell.

Ultimul capitol este cel mai interesant, Dragostea interzisă aduce cele mai picante detalii dintre Elisabeta I a Angliei și Thomas Seymour, Henric al VIII-lea își mărturisește dragostea Annei Boleyn, și Lewis Carroll se pronunță Regele Clarei H. Cunnynghame.

Pe lângă scrisorile prezente în antologie, mai beneficiem de multe detalii, date despre eroii noștri, premisele acelor sentimente și iubiri, pentru că David H. Lowenherz este „bârfitorul” meu preferat din toate timpurile. Pe lângă activitatea acestora, mereu ne-a fost interesantă și partea sentimentală ale oamenilor renumiți, să le cunoaștem cu ușurință latura sa umană, care au iubit și suferit ca și muritorii de rând.

Scrisoarea mea preferată din antologie este scrisă de Beethoven pentru „Eterna iubită”. Nimeni nu cunoaște cine este ea, dacă a existat vreodată, atestarea ei este doar în acea scrisoare, care așa și nu a fost trimisă, însă acel „pentru totdeauna” mi-a lăsat o sămânță de speranță că Ea a existat și l-a iubit, nemărginit. La un fragment mai jos:

Ludwig van Beethoven către „Eterna iubita”

„Deşi stau în pat, gândurile mele se îndreaptă către tine, iubita mea nemuritoare. Ca să înfrunt viața trebuie să trăiesc cu totul lângă tine sau să nu te mai văd niciodată. Fii senină – iubeşte-mă – azi – ieri – ce doruri înlăcrimate de tine – tu-tu-viaţa mea- totul meu- rămas bun. Ah, continuă să mă iubeşti – nu judeca greşit niciodată cea mai credincioasă inima faţă de tine, iubito.

Al tău pentru totdeauna

A mea pentru totdeauna

A noastră pentru totdeauna.”

Cartea ne invita la o indiscreție de care ne bucurăm cu desăvârșire, fără pic de rușine. Vă poftesc să faceți același lucru. Dragostea trebuie sărbătorită!

Recenzie scrisă de Stella Popa