Bunele maniere sunt ceea ce te definește cel mai bine. O persoană manierată va fi mereu în vizorul tuturor și va stârni admirație, manierele fiind cele care pot forma impresiile pe care și le poate crea cineva despre tine și personalitatea ta. Aici, pentru tine, am scris recenzia unei cărți de bune maniere pe care ți-o recomand cu drag. Te va disciplina și îți va genera multe întrebări.

Am ales spre lectură această carte pentru că este esențial pentru orice persoană să cunoască cum trebuie să se comporte în diverse situații și ce ar trebui să evite. A fost un cadou de nuntă și este o carte absolut necesară în biblioteca fiecăruia. Opera este scrisă de către Dorothea Johnson care este fondatoarea Școlii de Protocol din Washington, SUA și expert în etichetă, împreună cu nepoata sa Liv Tyler. Dorothea Johnson este autoarea mai multor cărți de etichetă și maniere, printre care: The Little Book of Etiquette(1997), Tea& Etiquette(1998), Children’s Tea& Etiquette:Brewing Good Manners in Young Minds (2006).

Cartea „Modern Manners: Tools to Take You to the Top” acesta fiindu-i titlul original, a fost publicată inițial în anul 2013, iar în 2018 este publicată traducerea în limba română de către Editura Litera, având 176 pagini. Pe lângă informațiile super utile ce se conțin în carte, acestea sunt însoțite de multe imagini și ilustrații care ajută la memorarea ușoară a informațiilor, anume prin asta se remarcă această carte. Autoarele susțin că ”deprinderea bunelor maniere reprezintă o investiție importantă în viitorul tău. Acestea îți permit să te simți în largul tău în orice situație- și îți oferă lustrul și încrederea pentru a deveni lider.”

Cartea este structurată în șase capitole: Întâlniri& formule de salut, La serviciu, Comunicații electronice, Ieșiri, Reguli la masă, O gazdă desăvârșită, iar în aceste capitole vei cunoaște cum să faci față cu brio interviurilor de angajare, cum să construiești o conversație productivă, care este ținuta potrivită pentru business, cum ar trebui să procedezi la o întâlnire la restaurant și multe alte informații care te vor ajuta să devii o persoană manierată. Această operă se va bucura întotdeauna de actualitate pentru că nu e niciodată târziu să înveți bunele maniere, astfel fiind o lucrare utilă pentru persoanele de toate vârstele și clasele sociale.

Citind această lucrare, m-a uimit plăcut să văd imagini însoțite de text: aranjarea tacâmurilor și a farfuriilor în funcție de felurile de mâncare servite la masă, cum se ține corect un pahar în funcție de băutura pe care o servești, reguli de luare a mesei după stilul american și european etc. Informații importante de etichetă pe care mulți cu siguranță nu le cunosc, dar totodată, acestea ne definesc ca personalitate, respectiv oamenii își pot crea o impresie despre noi în urma acestor maniere.

Citind lucrarea, am fost surprinsă să aflu câte lucruri de etichetă importante nu cunosc și de câte reguli trebuie să țin cont în funcție de factorii externi și evenimentele la care merg. Cu siguranță o recomand tuturor, este un fundament pentru o versiune mai bună a ta și anume de manierele tale, depinde părerea altor oameni despre tine. Cartea poate fi găsită în orice librărie, dar și comandată online, la prețul de 140 lei.

Autoare: Doina Cojocaru, stagiară