Aseară m-am uitat pe Netflix, la „Escrocul de pe Tinder” și trebuie să recunosc că pe la jumătatea documentarului mi-am zis: „nu are cum să fie ceva real, e un film artistic cu puțină dramatizare”, dar adevărul stătea chiar la un click distanță. Escrocul de pe Tinder există și a făcut o mulțime de victime într-o mulțime de țări. 

Documentarul ne arată cât de ușor este astăzi să îți construiești o identitate falsă pe Internet și să pretinzi că ești un om de mare succes.

Un bărbat frumos și cu o viață de lux pe Tinder și Instagram făcea cunoștință cu femei și le impresiona cu hoteluri scumpe, avioane private, cadouri și atenție. Totul părea ca un basm. El un prosper om de afaceri, iar ea o fată simplă.

Bărbatul predintea că este fiul unui magnat rus din imperiul diamantelor. Impresionant, nu? Cel mai interesant era că atunci când femeile îl căutam pe google găseau informații destul de veridice. Victimele habar nu aveau că bărbatul de care erau îndrăgostite era un escroc profesionist. Totul era lapte și miere până acesta începea să le ceară bani femeilor sub pretextul că el nu își putea folosi cardurile, fiind urmărit de dușmani.

Bărbatul opera în mai multe țări deodată, călătorea extrem de mult, stătea la cele mai luxoase hoteluri. Poliția locală, adesea cu bugete reduse, nu avea resursele necesare să-l prindă. Însă atunci când una dintre victime (Cecilia, fraudată cu 240 mii de dolari) s-a dus la VG, cea mai mare publicație din Norvegia, jurnaliștii au pornit o investigație.

În documentar nu este important CE se întâmplă ci despre CUM se întâmplă. Caz real și concret despre cum prostești poporul cu televizorul, poliția ridică din umeri și media demonstreză că poate fi o forță enomă. Desigur, vorbim de jurnaliști cu experineță și susținere financiară.

Nu o să dau mai multe spoilere pentru că merită să-l urmărești până la ultimul minut.

Distribuie articolul: